vrijdag, 9 september, 2016 In een eerste reactie op het wetsvoorstel fosfaatrechten dat staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken gisteren naar de Tweede Kamer stuurde, stelt LTO Nederland dat meer dan acht procent generieke korting op fosfaatrechten onacceptabel is. Dit laat de belangenbehartiger weten op haar website. Volgens Kees Romijn, de voorzitter van de vakgroep LTO Melkveehouderij, is de brief bij het wetsvoorstel op hoofdlijnen gelijk aan de brief van maart 2016. ‘Dat wekt vertrouwen’, aldus Romijn. Fosfaatrechten nodig om onder plafond te komenDe vakgroepvoorzitter geeft aan dat het nu wel tijd wordt om meters te maken, zodat de wet zo snel mogelijk kan worden ingevoerd. ‘We hebben een collectieve verantwoordelijkheid om als sector de fosfaatproductie onder het fosfaatplafond te brengen’, zo geeft Romijn aan. ‘Dit is nodig voor het behoud van derogatie, het maatschappelijk draagvlak en het veiligstellen van milieu- en waterdoelen.’ Fosfaatbank inzetten voor knelgevallenLTO Nederland roept het ministerie op om de fosfaatbank tijdelijk in te zetten voor bedrijven die door de nieuwe wetgeving worden benadeeld. ‘Melkveehouders moeten de kans krijgen om hun bedrijf aan te passen aan de nieuwe wetgeving en mogen niet omvallen’, zegt Romijn. Kringloopwijzer invoerenDaarnaast vindt LTO Nederland dat tegelijk met het wetsvoorstel ook de KringloopWijzer als instrument moet worden ingevoerd. ‘De KringloopWijzer kan ondernemers helpen om efficiënter en met minder fosfaat te produceren’, zegt Romijn.
0 reacties
|
LTO: niet tornen aan maximaal 8 procent generieke korting
In een eerste reactie op het wetsvoorstel fosfaatrechten dat staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken gisteren naar de Tweede Kamer stuurde, stelt LTO Nederland dat meer dan acht procent generieke korting op fosfaatrechten onacceptabel is.
Dit laat de belangenbehartiger weten op haar website. Volgens Kees Romijn, de voorzitter van de vakgroep LTO Melkveehouderij, is de brief bij het wetsvoorstel op hoofdlijnen gelijk aan de brief van maart 2016. ‘Dat wekt vertrouwen’, aldus Romijn.
Fosfaatrechten nodig om onder plafond te komen
De vakgroepvoorzitter geeft aan dat het nu wel tijd wordt om meters te maken, zodat de wet zo snel mogelijk kan worden ingevoerd. ‘We hebben een collectieve verantwoordelijkheid om als sector de fosfaatproductie onder het fosfaatplafond te brengen’, zo geeft Romijn aan. ‘Dit is nodig voor het behoud van derogatie, het maatschappelijk draagvlak en het veiligstellen van milieu- en waterdoelen.’
Fosfaatbank inzetten voor knelgevallen
LTO Nederland roept het ministerie op om de fosfaatbank tijdelijk in te zetten voor bedrijven die door de nieuwe wetgeving worden benadeeld. ‘Melkveehouders moeten de kans krijgen om hun bedrijf aan te passen aan de nieuwe wetgeving en mogen niet omvallen’, zegt Romijn.
Kringloopwijzer invoeren
Daarnaast vindt LTO Nederland dat tegelijk met het wetsvoorstel ook de KringloopWijzer als instrument moet worden ingevoerd. ‘De KringloopWijzer kan ondernemers helpen om efficiënter en met minder fosfaat te produceren’, zegt Romijn.
De KringloopWijzer wordt nu getoetst in opdracht van de overheid en Romijn ziet deze toetsing met vertrouwen tegemoet. De KringloopWijzer is volgens hem niet alleen een hulpmiddel voor de reductie van fosfaat, maar kan in de toekomst ook gebruikt worden voor andere milieudoelen zoals de reductie van ammoniak en broeikasgassen.
REAGEER