donderdag, 1 juni, 2017 Vóór 2030 moet het aantal melkkoeien in Nederland worden teruggebracht naar 1,4 miljoen. Volgens onderzoekers van het Louis Bolk Instituut is dat nodig om te voldoen aan de ammoniakdoelstelling van de Europese Unie. Vorig jaar telde Nederland 1,7 miljoen melkkoeien. Om die krimp te reguleren pleiten de onderzoekers voor een grondgebonden melkveehouderij. Bij een gelijkblijvend areaal zou een daling naar 1,4 melkkoeien neerkomen op gemiddeld 2,13 gve per hectare gras- en voedergewassen. In 2016 lag de gemiddelde intensiteit op Nederlandse melkveebedrijven op 2,60 gve per hectare gras- en voedergewassen. TweesporenbeleidDe onderzoekers zijn ook voorstander van een tweesporenbeleid. Dat wil zeggen dat alleen intensief werkende melkveehouders zouden moeten voldoen aan de bepalingen voor ammoniak- en broeikasgasemissies. Extensieve melkveehouders (minder dan 1,9 gve per hectare) zouden juist de ruimte moeten krijgen om zonder aanvullende milieuregels te mogen werken. Naast het krimpen van de veestapel schetsen de onderzoekers ook nog andere mogelijkheden om te kunnen voldoen aan de milieudoelen. Ze noemen onder meer het ontmoedigen van de consumptie van zuivel en vlees en het vergroten van de koolstofopslag in de bodem. Mogelijk nog grotere krimpDe onderzoekers waarschuwen ook dat de veestapel mogelijk nog meer moet inkrimpen om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen. Het Louis Bolk Instituut heeft het onderzoek ‘Verkenning naar een grondgebonden melkveehouderij’ geschreven in opdracht van Milieudefensie. Lees hier het volledige onderzoeksrapport.
1 reactie
|
Louis Bolk Instituut: terug naar 1,4 miljoen melkkoeien in 2030
Vóór 2030 moet het aantal melkkoeien in Nederland worden teruggebracht naar 1,4 miljoen. Volgens onderzoekers van het Louis Bolk Instituut is dat nodig om te voldoen aan de ammoniakdoelstelling van de Europese Unie. Vorig jaar telde Nederland 1,7 miljoen melkkoeien.
Om die krimp te reguleren pleiten de onderzoekers voor een grondgebonden melkveehouderij. Bij een gelijkblijvend areaal zou een daling naar 1,4 melkkoeien neerkomen op gemiddeld 2,13 gve per hectare gras- en voedergewassen. In 2016 lag de gemiddelde intensiteit op Nederlandse melkveebedrijven op 2,60 gve per hectare gras- en voedergewassen.
Tweesporenbeleid
De onderzoekers zijn ook voorstander van een tweesporenbeleid. Dat wil zeggen dat alleen intensief werkende melkveehouders zouden moeten voldoen aan de bepalingen voor ammoniak- en broeikasgasemissies. Extensieve melkveehouders (minder dan 1,9 gve per hectare) zouden juist de ruimte moeten krijgen om zonder aanvullende milieuregels te mogen werken.
Naast het krimpen van de veestapel schetsen de onderzoekers ook nog andere mogelijkheden om te kunnen voldoen aan de milieudoelen. Ze noemen onder meer het ontmoedigen van de consumptie van zuivel en vlees en het vergroten van de koolstofopslag in de bodem.
Mogelijk nog grotere krimp
De onderzoekers waarschuwen ook dat de veestapel mogelijk nog meer moet inkrimpen om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen.
Het Louis Bolk Instituut heeft het onderzoek ‘Verkenning naar een grondgebonden melkveehouderij’ geschreven in opdracht van Milieudefensie.
Lees hier het volledige onderzoeksrapport.
Reacties
wat is de reactie van Jan
REAGEER