Kweekvlees op grote schaal nog ver buiten bereik


Kweekvlees zal volgens de Amerikaanse wetenschapsjournalist Joe Fassler nooit economisch levensvatbaar zijn, zelfs als het al technisch haalbaar is
zaterdag, 29 januari, 2022

De uitdaging om betaalbaar kweekvlees te produceren is zo groot dat de wereld de komende decennia niet hoeft te rekenen op dit product.

Dat stelt de Amerikaanse wetenschapsjournalist Joe Fassler in een uitgebreid artikel in het Amerikaanse magazine the Counter.

Niet economisch levensvatbaar

Kweekvlees zal volgens Fassler nooit economisch levensvatbaar zijn, als het al technisch haalbaar is. Berekeningen laten zien dat kweekvlees, zelfs in de meest optimistische calculaties, veel duurder zal blijven dan echt vlees. Als gekweekt eiwit in 2030 zelfs maar 10 procent van de wereldwijde vleesvoorraad wil uitmaken, zijn er 4.000 fabrieken nodig die zo’n 400 miljoen euro per fabriek kosten.

200 euro per kilo in restaurant

De geraamde kostprijs zou in die hypothetische situatie dan 34 euro per kilo kweekvlees van ‘hamburgerkwaliteit’ bedragen. 34 euro per kilo gemalen vlees in de fabriek wordt echter al snel 90 euro in de winkel en 200 euro in een restaurant.

Afgezien van de kosten van de fabriek zijn er nog meer uitdagingen. Zo moet het kweekvlees voedselveilig zijn. De productie van kweekvlees zal plaats moeten plaatsvinden in steriele locaties, waar vrijwel geen besmettingsrisico bestaat van bacteriën en virussen. Dierlijke cellen groeien zo langzaam dat als er bacteriën in een kweek komen, het in korte tijd een bacteriecultuur wordt en er geen product meer is.

Te weinig aminozuren beschikbaar

Ook speelt mee dat gekweekte cellen net als andere levende dieren aminozuren nodig hebben om te gedijen. Volgens een berekening komen de kosten van de aminozuren alleen al op ongeveer 16 euro per kilo geproduceerd vlees. Bovendien is de wereldwijde productie van individuele aminozuren momenteel veel te laag om de productie van kweekvlees te ondersteunen, zelfs op bescheiden schaal.

Het gebruik van aminozuren uit soja zou een mogelijkheid kunnen zijn, maar is nu nog niet praktijkrijp. Kortom, stelt Fraser, de uitdagingen om betaalbaar en op grote schaal kweekvlees te produceren zijn zo groot dat de wereld de komende decennia nog niet hoeft te rekenen op dit product.


0 reacties

Kweekvlees zal volgens de Amerikaanse wetenschapsjournalist Joe Fassler nooit economisch levensvatbaar zijn, zelfs als het al technisch haalbaar is
zaterdag, 29 januari, 2022

De uitdaging om betaalbaar kweekvlees te produceren is zo groot dat de wereld de komende decennia niet hoeft te rekenen op dit product.

Dat stelt de Amerikaanse wetenschapsjournalist Joe Fassler in een uitgebreid artikel in het Amerikaanse magazine the Counter.

Niet economisch levensvatbaar

Kweekvlees zal volgens Fassler nooit economisch levensvatbaar zijn, als het al technisch haalbaar is. Berekeningen laten zien dat kweekvlees, zelfs in de meest optimistische calculaties, veel duurder zal blijven dan echt vlees. Als gekweekt eiwit in 2030 zelfs maar 10 procent van de wereldwijde vleesvoorraad wil uitmaken, zijn er 4.000 fabrieken nodig die zo’n 400 miljoen euro per fabriek kosten.

200 euro per kilo in restaurant

De geraamde kostprijs zou in die hypothetische situatie dan 34 euro per kilo kweekvlees van ‘hamburgerkwaliteit’ bedragen. 34 euro per kilo gemalen vlees in de fabriek wordt echter al snel 90 euro in de winkel en 200 euro in een restaurant.

Afgezien van de kosten van de fabriek zijn er nog meer uitdagingen. Zo moet het kweekvlees voedselveilig zijn. De productie van kweekvlees zal plaats moeten plaatsvinden in steriele locaties, waar vrijwel geen besmettingsrisico bestaat van bacteriën en virussen. Dierlijke cellen groeien zo langzaam dat als er bacteriën in een kweek komen, het in korte tijd een bacteriecultuur wordt en er geen product meer is.

Te weinig aminozuren beschikbaar

Ook speelt mee dat gekweekte cellen net als andere levende dieren aminozuren nodig hebben om te gedijen. Volgens een berekening komen de kosten van de aminozuren alleen al op ongeveer 16 euro per kilo geproduceerd vlees. Bovendien is de wereldwijde productie van individuele aminozuren momenteel veel te laag om de productie van kweekvlees te ondersteunen, zelfs op bescheiden schaal.

Het gebruik van aminozuren uit soja zou een mogelijkheid kunnen zijn, maar is nu nog niet praktijkrijp. Kortom, stelt Fraser, de uitdagingen om betaalbaar en op grote schaal kweekvlees te produceren zijn zo groot dat de wereld de komende decennia nog niet hoeft te rekenen op dit product.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.