woensdag, 27 november, 2019 Ongeveer zes op de tien leden van LTO Nederland onderschrijven de doelen voor de reductie van broeikasgas en staan achter de nationale klimaatdoelstellingen voor de agrarische sector. Dit blijkt volgens voorzitter Marc Calon uit de reacties op een ledenraadpleging over het klimaatplan van het kabinet. ‘Ondanks het feit dat uiteindelijk slechts 14% van de broeikasgassen daadwerkelijk op ons conto komt, hebben onze leden een kritische maar positieve grondhouding om bij te dragen aan de totale broeikasgasreductie van 49% in 2030’, aldus Calon. Uitvoering onder voorwaardenLTO stelt aan de uitvoering van maatregelen om dit doel te bereiken echter wel een aantal voorwaarden. Deze heeft de organisatie voorgelegd aan de voorzitter van het Klimaatberaad Ed Nijpels en LNV-minister Carola Schouten. ‘We kunnen en gaan geen ongedekte cheques tekenen’, geeft Calon aan. ‘De stikstofcrisis heeft het vertrouwen van boeren en tuinders een flinke knauw gegeven. We zullen per klimaatmaatregel beoordelen hoe de overheid en andere betrokken partijen onze inzet financieel en met passend beleid ondersteunen’, aldus de LTO-voorzitter. ‘Maatregelen moeten daadwerkelijk bijdragen aan duurzaamheid én bedrijfseconomisch haalbaar zijn.’ Gat van 3,5 miljard euroLTO geeft aan dat de klimaatmaatregelen van de agrarische sector een investering van ongeveer 11 miljard euro vragen. De 970 miljoen euro die minister Schouten tot 2030 vrijmaakt, beschouwt de organisatie als een mooie eerste stap. Maar zo’n 3,5 miljard euro is volgens LTO nog niet afgedekt. De veronderstelling van het kabinet dat boeren de klimaataanpassingen kunnen bekostigen uit Europese GLB-subsidies, noemt de belangenbehartiger niet realistisch.
1 reactie
|
Krappe meerderheid LTO-leden achter klimaatplan
Ongeveer zes op de tien leden van LTO Nederland onderschrijven de doelen voor de reductie van broeikasgas en staan achter de nationale klimaatdoelstellingen voor de agrarische sector.
Dit blijkt volgens voorzitter Marc Calon uit de reacties op een ledenraadpleging over het klimaatplan van het kabinet. ‘Ondanks het feit dat uiteindelijk slechts 14% van de broeikasgassen daadwerkelijk op ons conto komt, hebben onze leden een kritische maar positieve grondhouding om bij te dragen aan de totale broeikasgasreductie van 49% in 2030’, aldus Calon.
Uitvoering onder voorwaarden
LTO stelt aan de uitvoering van maatregelen om dit doel te bereiken echter wel een aantal voorwaarden. Deze heeft de organisatie voorgelegd aan de voorzitter van het Klimaatberaad Ed Nijpels en LNV-minister Carola Schouten. ‘We kunnen en gaan geen ongedekte cheques tekenen’, geeft Calon aan. ‘De stikstofcrisis heeft het vertrouwen van boeren en tuinders een flinke knauw gegeven. We zullen per klimaatmaatregel beoordelen hoe de overheid en andere betrokken partijen onze inzet financieel en met passend beleid ondersteunen’, aldus de LTO-voorzitter. ‘Maatregelen moeten daadwerkelijk bijdragen aan duurzaamheid én bedrijfseconomisch haalbaar zijn.’
Gat van 3,5 miljard euro
LTO geeft aan dat de klimaatmaatregelen van de agrarische sector een investering van ongeveer 11 miljard euro vragen. De 970 miljoen euro die minister Schouten tot 2030 vrijmaakt, beschouwt de organisatie als een mooie eerste stap. Maar zo’n 3,5 miljard euro is volgens LTO nog niet afgedekt. De veronderstelling van het kabinet dat boeren de klimaataanpassingen kunnen bekostigen uit Europese GLB-subsidies, noemt de belangenbehartiger niet realistisch.
Reacties
Waar zijn die LTO leden die
REAGEER