maandag, 15 maart, 2021 Zowel vanuit de sector als vanuit de politiek is krachtig gereageerd op de scenariostudie over de toekomstige kalverhouderij die vanmorgen in het nieuws kwam. De NOS wist de hand te leggen op een conceptversie van de scenariostudie die eind januari is verschenen. Kalveren (deels) op melkveebedrijf houdenHet rapport is opgesteld in opdracht van demissionair landbouwminister Schouten en ontraadt het handhaven van de huidige kalverhouderij. Er zijn drie toekomstscenario’s geschetst. De eerste is dat kalveren hun hele leven op het melkveebedrijf leven. De bestaande kalvermesterijen en verzamelcentra verdwijnen in dit scenario. In het tweede scenario blijven kalveren minimaal drie maanden op een melkveebedrijf, daarna mogen ze naar een mesterij. Intensieve samenwerking tussen beide sectoren moet zorgen voor verbetering van welzijn en gezondheid van de kalveren. De import van kalveren wordt flink ingeperkt. Het derde scenario beschrijft een regionaal georiënteerde korte kalverketen waarbij de maximale transportafstand tussen melkvee- en kalverhouderij 100 kilometer is. De instroom bij de kalverhouder gebeurt niet meer met een complete stal tegelijk, maar naar behoefte per kalf. Economische uitwerking mistSectorpartijen NAJK, NZO, LTO, SBK en Vee & Logistiek Nederland nemen scherp afstand van het rapport. ‘De denkrichtingen zoals geschetst in de berichtgeving liggen heel ver van de praktijk af. Het is een oefening van extremen en de economische uitwerking mist, niet alleen voor de kalverketen, maar zeker ook voor de zuivelketen en melkveehouderij. Dat kalverhouders nu op basis van deze denkoefening in de media verregaande ideeën en onjuiste conclusies over hun toekomst lezen is buiten alle realiteitszin en roept onnodige tegenstellingen op.’ De kalver- en melkveehouderijketens wachten het definitieve rapport en de reactie van minister Schouten af om het gesprek voort te zetten over de verdere verduurzaming van de sectoren. Politiek haalt fel uitOok landbouwwoordvoerders van diverse partijen zoals SGP, CDA, JA21 en BBB halen fel uit naar het rapport. Met de verkiezingen in aantocht roepen ze op om op hun partij te stemmen en invoering van deze plannen te voorkomen.
0 reacties
|
Krachtige reacties op rapport over toekomst kalverhouderij
Zowel vanuit de sector als vanuit de politiek is krachtig gereageerd op de scenariostudie over de toekomstige kalverhouderij die vanmorgen in het nieuws kwam.
De NOS wist de hand te leggen op een conceptversie van de scenariostudie die eind januari is verschenen.
Kalveren (deels) op melkveebedrijf houden
Het rapport is opgesteld in opdracht van demissionair landbouwminister Schouten en ontraadt het handhaven van de huidige kalverhouderij.
Er zijn drie toekomstscenario’s geschetst. De eerste is dat kalveren hun hele leven op het melkveebedrijf leven. De bestaande kalvermesterijen en verzamelcentra verdwijnen in dit scenario.
In het tweede scenario blijven kalveren minimaal drie maanden op een melkveebedrijf, daarna mogen ze naar een mesterij. Intensieve samenwerking tussen beide sectoren moet zorgen voor verbetering van welzijn en gezondheid van de kalveren. De import van kalveren wordt flink ingeperkt.
Het derde scenario beschrijft een regionaal georiënteerde korte kalverketen waarbij de maximale transportafstand tussen melkvee- en kalverhouderij 100 kilometer is. De instroom bij de kalverhouder gebeurt niet meer met een complete stal tegelijk, maar naar behoefte per kalf.
Economische uitwerking mist
Sectorpartijen NAJK, NZO, LTO, SBK en Vee & Logistiek Nederland nemen scherp afstand van het rapport. ‘De denkrichtingen zoals geschetst in de berichtgeving liggen heel ver van de praktijk af. Het is een oefening van extremen en de economische uitwerking mist, niet alleen voor de kalverketen, maar zeker ook voor de zuivelketen en melkveehouderij. Dat kalverhouders nu op basis van deze denkoefening in de media verregaande ideeën en onjuiste conclusies over hun toekomst lezen is buiten alle realiteitszin en roept onnodige tegenstellingen op.’ De kalver- en melkveehouderijketens wachten het definitieve rapport en de reactie van minister Schouten af om het gesprek voort te zetten over de verdere verduurzaming van de sectoren.
Politiek haalt fel uit
Ook landbouwwoordvoerders van diverse partijen zoals SGP, CDA, JA21 en BBB halen fel uit naar het rapport. Met de verkiezingen in aantocht roepen ze op om op hun partij te stemmen en invoering van deze plannen te voorkomen.
REAGEER