maandag, 14 december, 2015 De Nederlandse onderneming Koepon heeft bekendgemaakt dat de geplande bouw van een melkveebedrijf voor 3000 koeien in het Duitse Mecklenburg-Vorpommern toch niet doorgaat. In de Duitse plaats Keez, in de buurt van Wismar in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, was het Pon-concern van plan om een 362 meter lange stal te bouwen die plaats moest bieden aan 2280 jerseykoeien. In andere stallen werden 169 vaarzen en 600 kalveren gehuisvest. Naast het melkveebedrijf stond de bouw van twee mestvergisters en een marktcentrum met veilinghal voor jerseykoeien op de planning. Met de realisatie van het bedrijf zouden 25 arbeidsplaatsen ontstaan. Onvoldoende draagkrachtDe voorbereiding van het project begon al in 2012 en in februari 2015 kreeg Pon de bouwvergunning. De huidige marktontwikkelingen hebben volgens woordvoerder van Koepon Jan Vos weinig te maken met de keuze om af te zien van de bouw. Belangrijkste reden is onvoldoende draagkracht vanuit de omgeving. Vos: 'Tachtig procent van de mensen was voor het project en 20 procent ertegen, hoewel het project veel werkgelegenheid voor de omgeving zou opleveren.' Melkveebedrijven wereldwijdHet Nederlandse bedrijf Koepon is uitgegroeid tot een concern met melkveebedrijven wereldwijd. Onder de holding valt ook ki-organisatie Alta Genetics. De bestaande bedrijven die Koepon in Mecklenburg-Vorpommern heeft – in Brüel, Kaarz, Gross Raden en Langen Brütz – zullen zich in de toekomst verder ontwikkelen. 'We voelen ons als melkveehouderij een deel van de gemeenschap hier. Daaraan zal in de toekomst niets veranderen', aldus Pon.
0 reacties
|
Koepon ziet af van bouw van stal voor 3000 koeien
De Nederlandse onderneming Koepon heeft bekendgemaakt dat de geplande bouw van een melkveebedrijf voor 3000 koeien in het Duitse Mecklenburg-Vorpommern toch niet doorgaat.
In de Duitse plaats Keez, in de buurt van Wismar in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, was het Pon-concern van plan om een 362 meter lange stal te bouwen die plaats moest bieden aan 2280 jerseykoeien. In andere stallen werden 169 vaarzen en 600 kalveren gehuisvest. Naast het melkveebedrijf stond de bouw van twee mestvergisters en een marktcentrum met veilinghal voor jerseykoeien op de planning. Met de realisatie van het bedrijf zouden 25 arbeidsplaatsen ontstaan.
Onvoldoende draagkracht
De voorbereiding van het project begon al in 2012 en in februari 2015 kreeg Pon de bouwvergunning. De huidige marktontwikkelingen hebben volgens woordvoerder van Koepon Jan Vos weinig te maken met de keuze om af te zien van de bouw. Belangrijkste reden is onvoldoende draagkracht vanuit de omgeving. Vos: 'Tachtig procent van de mensen was voor het project en 20 procent ertegen, hoewel het project veel werkgelegenheid voor de omgeving zou opleveren.'
Onderneemster Fanja Pon, die zelf in de regio woont en het bedrijf zou gaan leiden, zegt: 'Ook al zijn de mensen die tegen zijn in de minderheid, het wordt voor ons moeilijk om hier dan nog gelukkig te kunnen wonen.'
Melkveebedrijven wereldwijd
Het Nederlandse bedrijf Koepon is uitgegroeid tot een concern met melkveebedrijven wereldwijd. Onder de holding valt ook ki-organisatie Alta Genetics. De bestaande bedrijven die Koepon in Mecklenburg-Vorpommern heeft – in Brüel, Kaarz, Gross Raden en Langen Brütz – zullen zich in de toekomst verder ontwikkelen. 'We voelen ons als melkveehouderij een deel van de gemeenschap hier. Daaraan zal in de toekomst niets veranderen', aldus Pon.
REAGEER