vrijdag, 28 juni, 2019 Er komt 100 miljoen euro beschikbaar voor een vrijwillige stoppersregeling voor boeren in veenweidegebieden. Dat is een van de uitkomsten van het Klimaatakkoord dat het kabinet vandaag presenteerde. Het geld wordt onder andere gebruikt voor de opkoop van rechten. Daarnaast reserveert de regering 176 miljoen euro voor maatregelen als onderwaterdrainage, het verhogen van het zomerwaterpeil of de overgang naar natte teelten in het veenweidegebied. Natura 2000-gebiedenIn totaal stelt de regering bijna een miljard euro beschikbaar aan de agrarische sector voor de uitvoering van plannen. Zo komt er ook 100 miljoen euro vrij voor bedrijven rondom Natura 2000-gebieden. Het kabinet wil ruimte bieden aan de doorgaande agrarische bedrijven in die gebieden en daarmee ook jonge boeren toekomstperspectief bieden. Voor maatregelen in de veehouderijsector is 252 miljoen euro beschikbaar, waarvan een deel voor de melkveehouderij. Het gaat dan onder meer om maatregelen op het gebied van precisiebemesting in de melkveehouderij, emissiearme melkveestallen en het verlengen van de levensduur van melkvee. Kennis bodembeheerOok komt er extra aandacht voor het ontwikkelen van kennis op het gebied van bodembeheer, waardoor landbouwbodems beter CO2 vast kunnen houden. Daarvoor is 28 miljoen euro budget. Met de in het Klimaatakkoord genoemde maatregelen wil het kabinet de uitstoot van broeikasgassen in 2030 halveren ten opzichte van 1990. De agrarische sector moet in de periode tot 2030 zes megaton CO2 reduceren. Lees de Kamerbrief over het Klimaatakkoord
1 reactie
|
Kabinet trekt bijna een miljard euro uit voor agrarische sector
![]() |
Er komt 100 miljoen euro beschikbaar voor een vrijwillige stoppersregeling voor boeren in veenweidegebieden. Dat is een van de uitkomsten van het Klimaatakkoord dat het kabinet vandaag presenteerde. Het geld wordt onder andere gebruikt voor de opkoop van rechten.
Daarnaast reserveert de regering 176 miljoen euro voor maatregelen als onderwaterdrainage, het verhogen van het zomerwaterpeil of de overgang naar natte teelten in het veenweidegebied.
Natura 2000-gebieden
In totaal stelt de regering bijna een miljard euro beschikbaar aan de agrarische sector voor de uitvoering van plannen. Zo komt er ook 100 miljoen euro vrij voor bedrijven rondom Natura 2000-gebieden. Het kabinet wil ruimte bieden aan de doorgaande agrarische bedrijven in die gebieden en daarmee ook jonge boeren toekomstperspectief bieden.
Voor maatregelen in de veehouderijsector is 252 miljoen euro beschikbaar, waarvan een deel voor de melkveehouderij. Het gaat dan onder meer om maatregelen op het gebied van precisiebemesting in de melkveehouderij, emissiearme melkveestallen en het verlengen van de levensduur van melkvee.
Kennis bodembeheer
Ook komt er extra aandacht voor het ontwikkelen van kennis op het gebied van bodembeheer, waardoor landbouwbodems beter CO2 vast kunnen houden. Daarvoor is 28 miljoen euro budget.
Met de in het Klimaatakkoord genoemde maatregelen wil het kabinet de uitstoot van broeikasgassen in 2030 halveren ten opzichte van 1990. De agrarische sector moet in de periode tot 2030 zes megaton CO2 reduceren.
Lees de Kamerbrief over het Klimaatakkoord
Reacties
De verschillen tussen de
REAGEER