donderdag, 9 oktober, 2014 Boeren zouden onder elkaar veel meer moeten praten over de gevaren van mest- en silogassen op het boerenbedrijf, zegt Jetty Middelkoop, adviseur gevaarlijke stoffen bij de brandweer van Amsterdam Amstelland in een interview in Veeteelt. Jaarlijks gebeuren er ten minste drie ongevallen met mest- of silogassen op bedrijven, waarbij personen ernstig gewond raken of zelfs overlijden. Het silodrama in Makkinga in 2013 met drie doden en het mestputongeval met twee doden in 2014 in het Vlaamse Izenberge zijn slechts enkele voorbeelden, aldus Middelkoop, die op vrijwillige basis voorlichting geeft aan studieclubs. 'De ongelukken komen veel vaker voor dan we denken. Iedereen kent wel een voorval uit de buurt waarbij een boer onwel werd of koeien in elkaar zakten op de roosters.' Erover praten doen boeren liever niet, merkt ze op. 'Je wilt niet worden aangekeken op fouten of gedoe krijgen met burgers of overheid. Praten is juist heel belangrijk voor meer bewustwording.' Kritisch op scholenMiddelkoop is kritisch op agrarische scholen, die volgens haar nauwelijks aandacht besteden aan de gevaren van mest- en silogassen. Daarnaast kunnen verbeteringen in de praktijk tamelijk eenvoudig zijn. 'Ik vind het onbegrijpelijk dat er nog geen uitvindingen bestaan waarmee je van een veilige afstand kan zien dat mest onder de roosters goed gemixt wordt, zodat je zelf niet met je neus boven de roosters hoeft te hangen. Er zijn genoeg inventieve boeren die daar iets op kunnen verzinnen.' Lees het complete interview met Jetty Middelkoop in het tweede oktobernummer van Veeteelt, dat vanaf donderdag bij abonnees in de bus valt.
0 reacties
|
Jetty Middelkoop: 'Praat over gevaren mest- en silogassen'
![]() |
Boeren zouden onder elkaar veel meer moeten praten over de gevaren van mest- en silogassen op het boerenbedrijf, zegt Jetty Middelkoop, adviseur gevaarlijke stoffen bij de brandweer van Amsterdam Amstelland in een interview in Veeteelt.
Jaarlijks gebeuren er ten minste drie ongevallen met mest- of silogassen op bedrijven, waarbij personen ernstig gewond raken of zelfs overlijden. Het silodrama in Makkinga in 2013 met drie doden en het mestputongeval met twee doden in 2014 in het Vlaamse Izenberge zijn slechts enkele voorbeelden, aldus Middelkoop, die op vrijwillige basis voorlichting geeft aan studieclubs. 'De ongelukken komen veel vaker voor dan we denken. Iedereen kent wel een voorval uit de buurt waarbij een boer onwel werd of koeien in elkaar zakten op de roosters.' Erover praten doen boeren liever niet, merkt ze op. 'Je wilt niet worden aangekeken op fouten of gedoe krijgen met burgers of overheid. Praten is juist heel belangrijk voor meer bewustwording.'
Kritisch op scholen
Middelkoop is kritisch op agrarische scholen, die volgens haar nauwelijks aandacht besteden aan de gevaren van mest- en silogassen. Daarnaast kunnen verbeteringen in de praktijk tamelijk eenvoudig zijn. 'Ik vind het onbegrijpelijk dat er nog geen uitvindingen bestaan waarmee je van een veilige afstand kan zien dat mest onder de roosters goed gemixt wordt, zodat je zelf niet met je neus boven de roosters hoeft te hangen. Er zijn genoeg inventieve boeren die daar iets op kunnen verzinnen.'
Lees het complete interview met Jetty Middelkoop in het tweede oktobernummer van Veeteelt, dat vanaf donderdag bij abonnees in de bus valt.
REAGEER