vrijdag, 21 maart, 2014 Als de vergunningen in Lelystad rondkomen, wil melkveehouder Jan Cees Vogelaar komende zomer beginnen met het bouwen van de eerste Green Goods Farm voor het raffineren en vergisten van gras. Begin 2015 kan dan daadwerkelijk het eerste gras worden ontvangen. Dat zegt melkveehouder Jan Cees Vogelaar, die 130 koeien melkt op zijn bedrijf in Lelystad, in een interview in het tweede maartnummer van Veeteelt. In het interview doet Vogelaar de ambitieuze plannen met zijn nieuwe bedrijf HarvestaGG uit de doeken. Binnen tien jaar wil Vogelaar jaarlijks 15.000 hectare gras laten telen en dat samen met bermgras, uienschillen, snoeimateriaal en plantafval op tien productielocaties laten vergisten. Collega-melkveehouders niet enthousiastHet vergisten moet onder andere groene brandstof en compost opleveren. Van het grassapconcentraat wordt veevoer gemaakt. Voor het plan zoekt Vogelaar voor de eerste Green Goods Farm 150 akkerbouwers met in totaal 1450 hectare grond. Vogelaar vertelt over de lange weg naar het realiseren van zijn grootste plannen. De melkveehouder laat weten dat collega-melkveehouders niet erg enthousiast reageren op zijn plan. ‘Een aantal ziet me als concurrent voor ruwvoer. Dat snap ik niet. De grond blijft in het bezit van akkerbouwers. Verbouwen die nu massaal ruwvoer dan?’ Volgens Vogelaar zou de melkveehouderij dit plan juist moeten omarmen. ‘Op gras kan en mag meer drijfmest dan op bouwland. Dus komt er meer afzetruimte voor mest.’ InterviewVogelaar vertelt in het interview ook dat het opzetten van zijn groene droom geen gemakkelijke klus is. ‘Een nieuw biobased businessmodel opzetten in Nederland voelt als zwemmen in een bad met dikke stroop.’ Lees het interview met Jan Cees Vogelaar in het tweede maartnummer van Veeteelt, dat deze week is verzonden.
0 reacties
|
Jan Cees Vogelaar wil volgend seizoen starten met grasraffinage
Als de vergunningen in Lelystad rondkomen, wil melkveehouder Jan Cees Vogelaar komende zomer beginnen met het bouwen van de eerste Green Goods Farm voor het raffineren en vergisten van gras. Begin 2015 kan dan daadwerkelijk het eerste gras worden ontvangen.
Dat zegt melkveehouder Jan Cees Vogelaar, die 130 koeien melkt op zijn bedrijf in Lelystad, in een interview in het tweede maartnummer van Veeteelt. In het interview doet Vogelaar de ambitieuze plannen met zijn nieuwe bedrijf HarvestaGG uit de doeken. Binnen tien jaar wil Vogelaar jaarlijks 15.000 hectare gras laten telen en dat samen met bermgras, uienschillen, snoeimateriaal en plantafval op tien productielocaties laten vergisten.
Collega-melkveehouders niet enthousiast
Het vergisten moet onder andere groene brandstof en compost opleveren. Van het grassapconcentraat wordt veevoer gemaakt. Voor het plan zoekt Vogelaar voor de eerste Green Goods Farm 150 akkerbouwers met in totaal 1450 hectare grond.
Vogelaar vertelt over de lange weg naar het realiseren van zijn grootste plannen. De melkveehouder laat weten dat collega-melkveehouders niet erg enthousiast reageren op zijn plan. ‘Een aantal ziet me als concurrent voor ruwvoer. Dat snap ik niet. De grond blijft in het bezit van akkerbouwers. Verbouwen die nu massaal ruwvoer dan?’ Volgens Vogelaar zou de melkveehouderij dit plan juist moeten omarmen. ‘Op gras kan en mag meer drijfmest dan op bouwland. Dus komt er meer afzetruimte voor mest.’
Interview
Vogelaar vertelt in het interview ook dat het opzetten van zijn groene droom geen gemakkelijke klus is. ‘Een nieuw biobased businessmodel opzetten in Nederland voelt als zwemmen in een bad met dikke stroop.’
Lees het interview met Jan Cees Vogelaar in het tweede maartnummer van Veeteelt, dat deze week is verzonden.
REAGEER