donderdag, 27 december, 2018 De Koeien & Kansen-bedrijven en KTC De Marke produceerden in 2017 gemiddeld 1150 kilo CO2-equivalenten per ton melk. Dat blijkt uit berekeningen met behulp van de Kringloopwijzer. De spreiding tussen de bedrijven varieert van bijna 1000 tot bijna 1300 CO2-equivalenten per ton melk. De intensiteit van de bedrijven blijkt hierop van grote invloed te zijn. Hoge voerefficiëntieMeer dan de helft van de totale uitstoot aan broeikasgassen komt door de emissie van methaan. Dit gas komt met name vrij door pensfermentatie en in mindere mate door de opslag van mest. Bedrijven die weinig methaanemissie realiseren, hebben een hoge voerefficiëntie en hoge vem-waarden in gras- en maiskuilen. Veel lachgas op veengrondOok bij de emissie van lachgas speelt de intensiteit een rol. Bedrijven die veel melk produceren per hectare grond, kunnen de uitstoot van lachgas per hectare over veel liters melk verdelen. Twee bedrijven binnen het Koeien & Kansen-project scoren opmerkelijk ongunstig voor de emissie van lachgas, omdat ze te maken hebben met veel afbraak van organisch materiaal in de veenbodem. Ook is sprake van spreiding in emissie van broeikasgassen die niet direct op het bedrijf plaatsvindt, maar die indirect wel toe te rekenen is aan het melkveebedrijf. Het bedrijf dat veel krachtvoervervangers teelt en weinig krachtvoer aankoopt, scoort veruit het beste.
0 reacties
|
Intensiteit beïnvloedt broeikasgasemmissie K&K-bedrijven
De Koeien & Kansen-bedrijven en KTC De Marke produceerden in 2017 gemiddeld 1150 kilo CO2-equivalenten per ton melk. Dat blijkt uit berekeningen met behulp van de Kringloopwijzer.
De spreiding tussen de bedrijven varieert van bijna 1000 tot bijna 1300 CO2-equivalenten per ton melk. De intensiteit van de bedrijven blijkt hierop van grote invloed te zijn.
Hoge voerefficiëntie
Meer dan de helft van de totale uitstoot aan broeikasgassen komt door de emissie van methaan. Dit gas komt met name vrij door pensfermentatie en in mindere mate door de opslag van mest.
Bedrijven die weinig methaanemissie realiseren, hebben een hoge voerefficiëntie en hoge vem-waarden in gras- en maiskuilen.
Veel lachgas op veengrond
Ook bij de emissie van lachgas speelt de intensiteit een rol. Bedrijven die veel melk produceren per hectare grond, kunnen de uitstoot van lachgas per hectare over veel liters melk verdelen.
Twee bedrijven binnen het Koeien & Kansen-project scoren opmerkelijk ongunstig voor de emissie van lachgas, omdat ze te maken hebben met veel afbraak van organisch materiaal in de veenbodem.
Ook is sprake van spreiding in emissie van broeikasgassen die niet direct op het bedrijf plaatsvindt, maar die indirect wel toe te rekenen is aan het melkveebedrijf. Het bedrijf dat veel krachtvoervervangers teelt en weinig krachtvoer aankoopt, scoort veruit het beste.
REAGEER