dinsdag, 15 december, 2020 Uit een rapport van Wageningen Economic Research over de impact van de coronacrisis op de Nederlandse agrosector blijkt aan de hand van maandelijkse analyses dat de gevolgen tot nu toe relatief minder groot zijn dan werd gevreesd. De impact van corona is binnen de melkveehouderij voornamelijk te merken in de vraag naar zuivel. Hierdoor is de melkprijs onder druk komen te staan. Met name in het begin daalden de zuivelnoteringen, met het dieptepunt halverwege april. Koopkracht komt onder drukDe onderzoekers blikken ook vooruit. Ze verwachten dat er een wereldwijde economische recessie komt. In combinatie met extreem lage olieprijzen leidt dat tot een lagere koopkracht. Dit speelt zowel binnen Europa, wat de grootste afzetmarkt is voor Nederlandse zuivel, als in andere importerende landen. Dit is ongunstig voor de ontwikkeling van de melkprijs. De onderzoekers verwachten daarom dat de melkprijzen het grootste knelpunt worden voor melkveehouders de komende twaalf maanden. De impact wordt naar inschatting pas de komende maanden zichtbaar. Geen fabrieken geslotenEen groot risico zit volgens de onderzoekers verder in de verwerkingscapaciteit. Bij grote uitval van fabrieksmedewerkers vanwege corona, zouden fabrieken kunnen stilvallen. Deze situatie heeft zich gelukkig nog niet voorgedaan. Het hele rapport is hier te lezen.
0 reacties
|
Impact coronacrisis op agrosector bleef eerste half jaar beperkt
![]() |
Uit een rapport van Wageningen Economic Research over de impact van de coronacrisis op de Nederlandse agrosector blijkt aan de hand van maandelijkse analyses dat de gevolgen tot nu toe relatief minder groot zijn dan werd gevreesd.
De impact van corona is binnen de melkveehouderij voornamelijk te merken in de vraag naar zuivel. Hierdoor is de melkprijs onder druk komen te staan. Met name in het begin daalden de zuivelnoteringen, met het dieptepunt halverwege april.
Koopkracht komt onder druk
De onderzoekers blikken ook vooruit. Ze verwachten dat er een wereldwijde economische recessie komt. In combinatie met extreem lage olieprijzen leidt dat tot een lagere koopkracht. Dit speelt zowel binnen Europa, wat de grootste afzetmarkt is voor Nederlandse zuivel, als in andere importerende landen. Dit is ongunstig voor de ontwikkeling van de melkprijs. De onderzoekers verwachten daarom dat de melkprijzen het grootste knelpunt worden voor melkveehouders de komende twaalf maanden. De impact wordt naar inschatting pas de komende maanden zichtbaar.
Geen fabrieken gesloten
Een groot risico zit volgens de onderzoekers verder in de verwerkingscapaciteit. Bij grote uitval van fabrieksmedewerkers vanwege corona, zouden fabrieken kunnen stilvallen. Deze situatie heeft zich gelukkig nog niet voorgedaan.
Het hele rapport is hier te lezen.
REAGEER