vrijdag, 12 oktober, 2018 Het streven naar een hoogproductieve koe draagt niet bij aan het oplossen van het voedselvraagstuk. Dat stelt Imke de Boer, hoogleraar Dierlijke productiesystemen in Wageningen. ‘Wat heeft een hoogproductieve koe nodig voor die melkgift? Veel melk produceren lukt niet alleen op gras. En juist het telen van mais en granen om die hogere productie te halen is niet effectief. De hoogproductieve koe zal een stapje terug moeten doen’, zo vertelt De Boer in een interview aan Veeteelt. 6000 tot 7000 kg melk per koe ideaalDe Boer kreeg voor haar onderzoekswerk over de rol van dieren in het voedselvraagstuk recent een internationale prijs. ‘Zes-, zevenduizend kilogram melk per koe op een grasrantsoen dat aangevuld wordt met bijproducten is ideaal. Zelfs als we de uitstoot van methaan meenemen, is de productie het meest effectief en minst belastend voor de planeet en het milieu.’ Veenweidegebieden heel effectiefOm het voedselvraagstuk op te lossen kunnen volgens De Boer vruchtbare landbouwgronden het beste ingezet worden voor de teelt van humane consumptie en de mindere gronden voor grasproductie. ‘Neem de veenweidegebieden. Dat zijn regio’s waar alleen maar grasteelt mogelijk is. Melk en vlees produceren in weidegebieden is heel effectief.’ Lees het hele interview met Imke de Boer in het eerste oktobernummer van Veeteelt.
0 reacties
|
Imke de Boer: ‘Hoogproductieve koe moet stapje terug doen’
Het streven naar een hoogproductieve koe draagt niet bij aan het oplossen van het voedselvraagstuk. Dat stelt Imke de Boer, hoogleraar Dierlijke productiesystemen in Wageningen.
‘Wat heeft een hoogproductieve koe nodig voor die melkgift? Veel melk produceren lukt niet alleen op gras. En juist het telen van mais en granen om die hogere productie te halen is niet effectief. De hoogproductieve koe zal een stapje terug moeten doen’, zo vertelt De Boer in een interview aan Veeteelt.
6000 tot 7000 kg melk per koe ideaal
De Boer kreeg voor haar onderzoekswerk over de rol van dieren in het voedselvraagstuk recent een internationale prijs. ‘Zes-, zevenduizend kilogram melk per koe op een grasrantsoen dat aangevuld wordt met bijproducten is ideaal. Zelfs als we de uitstoot van methaan meenemen, is de productie het meest effectief en minst belastend voor de planeet en het milieu.’
Veenweidegebieden heel effectief
Om het voedselvraagstuk op te lossen kunnen volgens De Boer vruchtbare landbouwgronden het beste ingezet worden voor de teelt van humane consumptie en de mindere gronden voor grasproductie. ‘Neem de veenweidegebieden. Dat zijn regio’s waar alleen maar grasteelt mogelijk is. Melk en vlees produceren in weidegebieden is heel effectief.’
Lees het hele interview met Imke de Boer in het eerste oktobernummer van Veeteelt.
REAGEER