dinsdag, 18 september, 2018 Met een combinatie van relatief eenvoudige maatregelen is het mogelijk de methaanuitstoot van melkveebedrijven met een derde te verminderen. Dit blijkt uit proeven en berekeningen van het Vlaamse Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). Het ILVO onderzocht voor de melkveehouderij drie routes om de productie van methaan te verlagen. Bij elkaar opgeteld leveren deze een blijvende mogelijke reductie van 34,5 procent op, zonder dat het ten koste gaat van de melkproductie. Soja uit rantsoenDe eerste route die de onderzoekers verkenden, was een aanpassing van het rantsoen. Vervangen van geïmporteerde sojaschroot door lokaal geproduceerde koolzaadschroot en bierdraf (bierbostel) leverde een vermindering van de uitstoot van methaan met 15 procent per geproduceerde liter melk op. Hierbij is nog geen rekening gehouden met het klimaatvoordeel door vermindering van het transport. Het toevoegen van een voederadditief van producent DSM resulteerde in een blijvende verlaging van de productie van methaan met 20 tot 25 procent. Meer melk en minder jongveeOok via aanpassingen in het management kunnen melkveehouders volgens berekeningen van het ILVO de uitstoot van methaan aanzienlijk verminderen. Zo levert een combinatie van een lager vervangingspercentage van 30 naar 25 procent en een hogere gemiddelde productie van 27 naar 30 kilo melk per dag een methaanreductie op van bijna 12 procent per kilo melk. Ook verlagen van de afkalfleeftijd van vaarzen helpt om de klimaatimpact van de productie van melk te beperken.
0 reacties
|
ILVO: ‘Methaanuitstoot melkveehouderij kan een derde omlaag’
Met een combinatie van relatief eenvoudige maatregelen is het mogelijk de methaanuitstoot van melkveebedrijven met een derde te verminderen. Dit blijkt uit proeven en berekeningen van het Vlaamse Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO).
Het ILVO onderzocht voor de melkveehouderij drie routes om de productie van methaan te verlagen. Bij elkaar opgeteld leveren deze een blijvende mogelijke reductie van 34,5 procent op, zonder dat het ten koste gaat van de melkproductie.
Soja uit rantsoen
De eerste route die de onderzoekers verkenden, was een aanpassing van het rantsoen. Vervangen van geïmporteerde sojaschroot door lokaal geproduceerde koolzaadschroot en bierdraf (bierbostel) leverde een vermindering van de uitstoot van methaan met 15 procent per geproduceerde liter melk op. Hierbij is nog geen rekening gehouden met het klimaatvoordeel door vermindering van het transport.
Het toevoegen van een voederadditief van producent DSM resulteerde in een blijvende verlaging van de productie van methaan met 20 tot 25 procent.
Meer melk en minder jongvee
Ook via aanpassingen in het management kunnen melkveehouders volgens berekeningen van het ILVO de uitstoot van methaan aanzienlijk verminderen.
Zo levert een combinatie van een lager vervangingspercentage van 30 naar 25 procent en een hogere gemiddelde productie van 27 naar 30 kilo melk per dag een methaanreductie op van bijna 12 procent per kilo melk.
Ook verlagen van de afkalfleeftijd van vaarzen helpt om de klimaatimpact van de productie van melk te beperken.
REAGEER