donderdag, 18 oktober, 2018 Landbouw op diepe veengebieden past niet in een effectief klimaatbeleid. Onderwaterdrainage is een extreem dure methode om de uitstoot van CO2 te verminderen en voor de effectiviteit bestaat geen eenduidig wetenschappelijk bewijs. Dit stelt Lars Hein, hoogleraar ecologie en milieusysteemanalyses van Wageningen University, op de website Nature Today. Gedraineerd (ontwaterd) veen wordt gezien als een belangrijke bron van de uitstoot van CO2. Een van de maatregelen die aan de zogenaamde klimaattafels wordt voorgesteld om deze uitstoot te verminderen is onderwaterdrainage. Dit is een vorm van aangepaste drainage waarbij het waterpeil in voor- en najaar wordt verlaagd en in de zomer wordt verhoogd. Onderwaterdrainage extreem duurProfessor Hein geeft aan dat er in de wetenschappelijke wereld nog veel discussie is over onderwaterdrainage. Volgens hem is de effectiviteit van de techniek allerminst wetenschappelijk bewezen. Bovendien is de methode extreem duur. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving komen de kosten uit op ruim 390 euro per ton bespaarde CO2. ‘Dit is ongekend hoog’, stelt de hoogleraar. ‘Bij mijn weten is wereldwijd nog nooit een dergelijk dure maatregel voorgesteld, zelfs als deze effectief zou zijn.’ Stop met landbouw‘Een serieuze aanpak van de emissies in de landbouwsector begint daarom bij het verhogen van de waterstanden in het veen en het op korte termijn stoppen met landbouw in de diepere veengebieden’, aldus Hein. ‘Boeren op veen is uit het oogpunt van klimaatbeleid niet duurzaam’, is zijn duidelijke, maar pijnlijke boodschap.
1 reactie
|
Hoogleraar hekelt plannen voor onderwaterdrainage
Landbouw op diepe veengebieden past niet in een effectief klimaatbeleid. Onderwaterdrainage is een extreem dure methode om de uitstoot van CO2 te verminderen en voor de effectiviteit bestaat geen eenduidig wetenschappelijk bewijs.
Dit stelt Lars Hein, hoogleraar ecologie en milieusysteemanalyses van Wageningen University, op de website Nature Today.
Gedraineerd (ontwaterd) veen wordt gezien als een belangrijke bron van de uitstoot van CO2. Een van de maatregelen die aan de zogenaamde klimaattafels wordt voorgesteld om deze uitstoot te verminderen is onderwaterdrainage. Dit is een vorm van aangepaste drainage waarbij het waterpeil in voor- en najaar wordt verlaagd en in de zomer wordt verhoogd.
Onderwaterdrainage extreem duur
Professor Hein geeft aan dat er in de wetenschappelijke wereld nog veel discussie is over onderwaterdrainage. Volgens hem is de effectiviteit van de techniek allerminst wetenschappelijk bewezen. Bovendien is de methode extreem duur. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving komen de kosten uit op ruim 390 euro per ton bespaarde CO2. ‘Dit is ongekend hoog’, stelt de hoogleraar. ‘Bij mijn weten is wereldwijd nog nooit een dergelijk dure maatregel voorgesteld, zelfs als deze effectief zou zijn.’
Stop met landbouw
‘Een serieuze aanpak van de emissies in de landbouwsector begint daarom bij het verhogen van de waterstanden in het veen en het op korte termijn stoppen met landbouw in de diepere veengebieden’, aldus Hein. ‘Boeren op veen is uit het oogpunt van klimaatbeleid niet duurzaam’, is zijn duidelijke, maar pijnlijke boodschap.
Reacties
Hogere water peilen helpen
REAGEER