donderdag, 6 december, 2018 Stichting Milieukeur (SMK) verwacht dat slechts circa tien procent van de melkveehouders aan de strengste eisen kan voldoen voor het nieuwe SMK-keurmerk voor melk. Zuivelconcern FrieslandCampina heeft deze herfst aangegeven het keurmerk te willen gebruiken voor de nieuwe Topzuivellijn. Gebruik keurmerk stimulerenSMK heeft een certificatieschema gelanceerd dat melkveehouders, maar ook vooral afnemers van zuivelproducten, moet stimuleren om het keurmerk te gebruiken. Veehouders die hun melk willen leveren volgens het keurmerk, moeten aan diverse eisen voor diergezondheid, dierwelzijn, biodiversiteit en klimaat voldoen. Bovengemiddeld scoren is lastigDe stichting geeft aan dat het voor veel bedrijven lastig zal zijn om bovengemiddelde scores te halen op alle onderdelen. In het schema staat dat er eisen worden gesteld aan levensduur en stalbezetting, maar ook aan percentage blijvend grasland, percentage eiwit van eigen grond en de uitstoot van broeikasgassen. Zo moeten op bedrijven die maximaal willen scoren de gemiddelde leeftijd bij afvoer van de koeien minimaal 5 jaar en 7 maanden zijn en de broeikasgas uitstoot per kg melk minder dan 1100 equivalenten per kg melk. Geen grupstalOok mag er vanaf 2020 geen gebruik meer gemaakt worden van energie afkomstig van fossiele bronnen en mogen koeien niet gehouden worden op een grupstal zo blijkt uit de lijst met eisen. Piet Boer als deskundigeHet schema is vastgesteld door een college van deskundigen waarin allerlei partijen zijn vertegenwoordigd. Voormalig FrieslandCampina-voorzitter Piet Boer is een van hen. Het schema is geldig tot 1 januari 2022 en in 2020 wordt het concreter gemaakt en een aantal ambitieniveaus verhoogd.
0 reacties
|
Hoge eisen voor SMK-keurmerk voor Topzuivellijn FrieslandCampina
Stichting Milieukeur (SMK) verwacht dat slechts circa tien procent van de melkveehouders aan de strengste eisen kan voldoen voor het nieuwe SMK-keurmerk voor melk.
Zuivelconcern FrieslandCampina heeft deze herfst aangegeven het keurmerk te willen gebruiken voor de nieuwe Topzuivellijn.
Gebruik keurmerk stimuleren
SMK heeft een certificatieschema gelanceerd dat melkveehouders, maar ook vooral afnemers van zuivelproducten, moet stimuleren om het keurmerk te gebruiken.
Veehouders die hun melk willen leveren volgens het keurmerk, moeten aan diverse eisen voor diergezondheid, dierwelzijn, biodiversiteit en klimaat voldoen.
Bovengemiddeld scoren is lastig
De stichting geeft aan dat het voor veel bedrijven lastig zal zijn om bovengemiddelde scores te halen op alle onderdelen. In het schema staat dat er eisen worden gesteld aan levensduur en stalbezetting, maar ook aan percentage blijvend grasland, percentage eiwit van eigen grond en de uitstoot van broeikasgassen. Zo moeten op bedrijven die maximaal willen scoren de gemiddelde leeftijd bij afvoer van de koeien minimaal 5 jaar en 7 maanden zijn en de broeikasgas uitstoot per kg melk minder dan 1100 equivalenten per kg melk.
Geen grupstal
Ook mag er vanaf 2020 geen gebruik meer gemaakt worden van energie afkomstig van fossiele bronnen en mogen koeien niet gehouden worden op een grupstal zo blijkt uit de lijst met eisen.
Piet Boer als deskundige
Het schema is vastgesteld door een college van deskundigen waarin allerlei partijen zijn vertegenwoordigd. Voormalig FrieslandCampina-voorzitter Piet Boer is een van hen.
Het schema is geldig tot 1 januari 2022 en in 2020 wordt het concreter gemaakt en een aantal ambitieniveaus verhoogd.
REAGEER