donderdag, 1 februari, 2018 Donderdag laat een aantal Groningse boeren zich zien en horen bij de geplande hoorzitting over de gaswinning en de aardbevingen in Groningen. Voor het protest zijn donderdagochtend bijna 40 tractoren van boeren op diepladers gezet voor transport richting Den Haag. Daar vindt vandaag een hoorzitting plaats over de afhandeling van de aarbevingsschade. Tijdens de hoorzitting worden gasbedrijven Shell, de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en ExxonMobile gehoord. De boeren zullen rond 15.00 uur aanwezig zijn op het Malieveld in Den Haag. 60 miljard voor schadefondsBewoners en boeren in Groningen kampen al jaren met ernstige schade aan huizen en gebouwen door aardbevingen als gevolg van de gaswinning in het gebied. De gebrekkige schadeafwikkeling door de gaswinningsbedrijven drijft de boeren tot wanhoop. ‘We willen de garantie krijgen dat er een Deltafonds van 60 miljard voor Groningen komt’, zegt melkveehouder Ate Kuipers uit Den Ham tegen het Dagblad van het Noorden. Kuipers is medeorganisator van de trekkerdemonstratie. Het bedrag van 60 miljard is gebaseerd op vastgestelde schades en op de maatregelen die nodig zijn om alles weer op orde te brengen. Duizenden schademeldingenVolgens Kuipers is er voor duizenden boerenbedrijven en andere agrarische boerenbedrijven niets geregeld in het nieuwe schadeprotocol, dat vanaf 19 maart 2018 in werking zal treden. Bewoners in het aardbevingsgebied kunnen vanaf 19 maart 2018 terecht bij één loket voor de volledige afhandeling van schade aan huizen en gebouwen als gevolg van de gaswinning in Groningen. Behalve nieuwe schades gaat de commissie ook alle schademeldingen afhandelen die sinds 31 maart 2017 zijn ingediend. Dit zijn er tot nu toe 6000. Vóór 31 maart 2017 lagen er al 8000 schademeldingen. MILIEUDEFENSIE DRAAGT KOSTEN VOOR TRANSPORTDe protestactie is geïniteerd door voorvechtster van het Groningse bevingsverhaal Annemarie Heite uit Bedum. De actie is vervolgens overgenomen door de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), de Nederlandse Akkerbouwers Vakbond (NAV), de Groninger Bodembeweging en Milieudefensie. Die laatste draagt de kosten voor het transport naar Den Haag.
0 reacties
|
Groningse boeren protesteren met trekkers op Binnenhof
Donderdag laat een aantal Groningse boeren zich zien en horen bij de geplande hoorzitting over de gaswinning en de aardbevingen in Groningen.
Voor het protest zijn donderdagochtend bijna 40 tractoren van boeren op diepladers gezet voor transport richting Den Haag. Daar vindt vandaag een hoorzitting plaats over de afhandeling van de aarbevingsschade. Tijdens de hoorzitting worden gasbedrijven Shell, de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en ExxonMobile gehoord. De boeren zullen rond 15.00 uur aanwezig zijn op het Malieveld in Den Haag.
60 miljard voor schadefonds
Bewoners en boeren in Groningen kampen al jaren met ernstige schade aan huizen en gebouwen door aardbevingen als gevolg van de gaswinning in het gebied. De gebrekkige schadeafwikkeling door de gaswinningsbedrijven drijft de boeren tot wanhoop. ‘We willen de garantie krijgen dat er een Deltafonds van 60 miljard voor Groningen komt’, zegt melkveehouder Ate Kuipers uit Den Ham tegen het Dagblad van het Noorden. Kuipers is medeorganisator van de trekkerdemonstratie. Het bedrag van 60 miljard is gebaseerd op vastgestelde schades en op de maatregelen die nodig zijn om alles weer op orde te brengen.
Duizenden schademeldingen
Volgens Kuipers is er voor duizenden boerenbedrijven en andere agrarische boerenbedrijven niets geregeld in het nieuwe schadeprotocol, dat vanaf 19 maart 2018 in werking zal treden. Bewoners in het aardbevingsgebied kunnen vanaf 19 maart 2018 terecht bij één loket voor de volledige afhandeling van schade aan huizen en gebouwen als gevolg van de gaswinning in Groningen. Behalve nieuwe schades gaat de commissie ook alle schademeldingen afhandelen die sinds 31 maart 2017 zijn ingediend. Dit zijn er tot nu toe 6000. Vóór 31 maart 2017 lagen er al 8000 schademeldingen.
MILIEUDEFENSIE DRAAGT KOSTEN VOOR TRANSPORT
De protestactie is geïniteerd door voorvechtster van het Groningse bevingsverhaal Annemarie Heite uit Bedum. De actie is vervolgens overgenomen door de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), de Nederlandse Akkerbouwers Vakbond (NAV), de Groninger Bodembeweging en Milieudefensie. Die laatste draagt de kosten voor het transport naar Den Haag.
REAGEER