maandag, 21 november, 2016 Uit diverse hoeken komt kritiek op het fosfaatreductieplan dat de zuivelsector eind vorige week bekendmaakte. De kritiek komt niet alleen vanuit natuur- en milieuorganisaties, maar ook van biologische en grondgebonden melkveehouders. Eko Holland, de grootste coöperatie van bio-melkveehouders in Nederland, laat via voorzitter René Cruijsen weten dat de biologische veehouders zich niet gehoord voelen. ‘In de onderhandelingen over het fosfaatreductieplan is geen rekening gehouden met onze positie. We zijn verbolgen dat biologische melkveehouders in Nederland worden verplicht om de melkproductie in te perken om derogatie te kunnen beschermen.’ Biologische veehouders nemen geen deel aan derogatie, maar houden zich aan de Europese bemestingsnormen van 170 kg stikstof per hectare. Onvoldoende zekerheidNetwerk Grondig laat via een gezamenlijk persbericht met diverse natuur- en milieuorganisaties weten het plan ‘boterzacht’ te vinden, omdat het te vrijblijvend is. Het plan biedt geen garantie op een verlaging van het aantal koeien met 200.000 stuks. De natuurorganisaties vinden dat het plan geen zekerheid biedt dat de sector aan de milieuregels van de EU tegemoetkomt. Regels die volgens hen beschermen tegen milieuvervuiling en schade aan de natuur. Grondgebonden boeren betalen de prijsDe verenigde organisaties vinden dat de grondgebonden boeren extra worden gedupeerd. ‘Grondgebonden boeren, waaronder de biologische melkveehouders, hebben de huidige problemen in de sector niet veroorzaakt, maar betalen nu wel de prijs’, zegt Nol Verdaasdonk, directeur van de Brabantse Milieufederatie. Verdaasdonk geeft aan dat de sector in de visie ‘Verantwoorde ontwikkeling van de Nederlandse melkveehouderij’ in 2013 beloofde dat de toekomst van de melkveehouderij grondgebonden zou zijn. Hij vindt dat de politiek de melkveehouderij nu aan haar woord moet houden door te kiezen voor grondgebondenheid en door borging van de maatregelen af te dwingen.
2 reacties
|
Grondgebonden en biologische veehouders kraken fosfaatplan
Uit diverse hoeken komt kritiek op het fosfaatreductieplan dat de zuivelsector eind vorige week bekendmaakte. De kritiek komt niet alleen vanuit natuur- en milieuorganisaties, maar ook van biologische en grondgebonden melkveehouders.
Eko Holland, de grootste coöperatie van bio-melkveehouders in Nederland, laat via voorzitter René Cruijsen weten dat de biologische veehouders zich niet gehoord voelen. ‘In de onderhandelingen over het fosfaatreductieplan is geen rekening gehouden met onze positie. We zijn verbolgen dat biologische melkveehouders in Nederland worden verplicht om de melkproductie in te perken om derogatie te kunnen beschermen.’
Biologische veehouders nemen geen deel aan derogatie, maar houden zich aan de Europese bemestingsnormen van 170 kg stikstof per hectare.
Onvoldoende zekerheid
Netwerk Grondig laat via een gezamenlijk persbericht met diverse natuur- en milieuorganisaties weten het plan ‘boterzacht’ te vinden, omdat het te vrijblijvend is. Het plan biedt geen garantie op een verlaging van het aantal koeien met 200.000 stuks.
De natuurorganisaties vinden dat het plan geen zekerheid biedt dat de sector aan de milieuregels van de EU tegemoetkomt. Regels die volgens hen beschermen tegen milieuvervuiling en schade aan de natuur.
Grondgebonden boeren betalen de prijs
De verenigde organisaties vinden dat de grondgebonden boeren extra worden gedupeerd. ‘Grondgebonden boeren, waaronder de biologische melkveehouders, hebben de huidige problemen in de sector niet veroorzaakt, maar betalen nu wel de prijs’, zegt Nol Verdaasdonk, directeur van de Brabantse Milieufederatie.
Verdaasdonk geeft aan dat de sector in de visie ‘Verantwoorde ontwikkeling van de Nederlandse melkveehouderij’ in 2013 beloofde dat de toekomst van de melkveehouderij grondgebonden zou zijn. Hij vindt dat de politiek de melkveehouderij nu aan haar woord moet houden door te kiezen voor grondgebondenheid en door borging van de maatregelen af te dwingen.
Reacties
het zou grond gebonden worden
Bij mij precies het zelfde
REAGEER