maandag, 9 januari, 2017 De provincie Noord-Holland onderzoekt of grassap uit bermgras geschikt is als vervanger van strooizout, zo was afgelopen vrijdag te lezen in dagblad Trouw. De provincie was op zoek naar manieren om de vezels uit het bermgras, dat één of twee keer per jaar wordt gemaaid, te benutten. Bij het persen van het gras bleek het sap zilt te zijn en nader onderzoek wees uit dat er naast natrium, ook calcium, zwavel, magnesium en kalium in het sap zit. Al deze mineralen hebben een vriespuntverlagende werking. Invloed op het wegdekVoordat het sap geschikt is als strooimiddel is er meer onderzoek nodig. Daarvoor werkt de provincie onder meer samen met de TU Delft. Ze gaan uitzoeken wat er gebeurt bij de opslag van het grassap en de invloed van het sap op het wegdek. Als de eerste testen gunstig zijn, wil de provincie volgende winter al praktijkproeven gaan doen met het groene strooizout. De provincie hoopt dat het systeem over vijf jaar in de hele provincie en misschien wel daarbuiten gebruikt kan worden. Winst voor het milieuIn een gemiddelde winter strooit de provincie Noord-Holland zo’n 4500 ton strooizout, dat voor het grootste deel in het grondwater terechtkomt. Als er geen of minder strooizout nodig is, is dat volgens de provincie pure winst voor het milieu.
0 reacties
|
Is grassap geschikt als strooizout?
De provincie Noord-Holland onderzoekt of grassap uit bermgras geschikt is als vervanger van strooizout, zo was afgelopen vrijdag te lezen in dagblad Trouw.
De provincie was op zoek naar manieren om de vezels uit het bermgras, dat één of twee keer per jaar wordt gemaaid, te benutten. Bij het persen van het gras bleek het sap zilt te zijn en nader onderzoek wees uit dat er naast natrium, ook calcium, zwavel, magnesium en kalium in het sap zit. Al deze mineralen hebben een vriespuntverlagende werking.
Invloed op het wegdek
Voordat het sap geschikt is als strooimiddel is er meer onderzoek nodig. Daarvoor werkt de provincie onder meer samen met de TU Delft. Ze gaan uitzoeken wat er gebeurt bij de opslag van het grassap en de invloed van het sap op het wegdek. Als de eerste testen gunstig zijn, wil de provincie volgende winter al praktijkproeven gaan doen met het groene strooizout. De provincie hoopt dat het systeem over vijf jaar in de hele provincie en misschien wel daarbuiten gebruikt kan worden.
Winst voor het milieu
In een gemiddelde winter strooit de provincie Noord-Holland zo’n 4500 ton strooizout, dat voor het grootste deel in het grondwater terechtkomt. Als er geen of minder strooizout nodig is, is dat volgens de provincie pure winst voor het milieu.
REAGEER