donderdag, 14 september, 2017 Genetische kennis over melksamenstelling kan bijdragen aan een verdere verduurzaming van de zuivelproductie. Met toepassing van nieuwe kennis uit de genetica kunnen ook speciale varianten van melk worden ontwikkeld voor mensen met specifieke behoeften. Dat stelt Henk Bovenhuis tijdens zijn inauguratie als persoonlijk hoogleraar Fokkerij en genetica aan Wageningen University & Research. ProductdifferentiatieGenetische verschillen tussen individuele koeien kunnen worden gebruikt om koeien te identificeren die verschillende types melk produceren. Dat kan leiden tot productdifferentiatie op basis van melksamenstelling. Bovenhuis noemt zink als voorbeeld. Zo produceren sommige koeien melk met een bovengemiddeld percentage zink. Deze koeien kunnen worden geïdentificeerd met een dna-test en die melk kan bijgevolg anders in de markt worden gezet, bijvoorbeeld voor de productie van babyvoeding. Koeien verschillen ook in hoe ze omgaan met fosfor. Inspelen op die verschillen kan de fosfaatefficiëntie van de Nederlandse zuivelsector mogelijk verbeteren. Beter voorspellen van mineralenhuishoudingDe genetische informatie over melksamenstelling draagt bij aan het voorspellen van de verschillen in de mineralenbehoefte. Met aanvullende informatie uit infraroodanalyses van de melk kan de mineralenhuishouding van individuele dieren mogelijk veel beter worden voorspeld, aldus Bovenhuis. Dat geldt mogelijk ook voor methaanemissies.
0 reacties
|
Genetische kennis over melk draagt bij aan verduurzaming sector
![]() |
Genetische kennis over melksamenstelling kan bijdragen aan een verdere verduurzaming van de zuivelproductie. Met toepassing van nieuwe kennis uit de genetica kunnen ook speciale varianten van melk worden ontwikkeld voor mensen met specifieke behoeften.
Dat stelt Henk Bovenhuis tijdens zijn inauguratie als persoonlijk hoogleraar Fokkerij en genetica aan Wageningen University & Research.
Productdifferentiatie
Genetische verschillen tussen individuele koeien kunnen worden gebruikt om koeien te identificeren die verschillende types melk produceren. Dat kan leiden tot productdifferentiatie op basis van melksamenstelling.
Bovenhuis noemt zink als voorbeeld. Zo produceren sommige koeien melk met een bovengemiddeld percentage zink. Deze koeien kunnen worden geïdentificeerd met een dna-test en die melk kan bijgevolg anders in de markt worden gezet, bijvoorbeeld voor de productie van babyvoeding.
Koeien verschillen ook in hoe ze omgaan met fosfor. Inspelen op die verschillen kan de fosfaatefficiëntie van de Nederlandse zuivelsector mogelijk verbeteren.
Beter voorspellen van mineralenhuishouding
De genetische informatie over melksamenstelling draagt bij aan het voorspellen van de verschillen in de mineralenbehoefte. Met aanvullende informatie uit infraroodanalyses van de melk kan de mineralenhuishouding van individuele dieren mogelijk veel beter worden voorspeld, aldus Bovenhuis. Dat geldt mogelijk ook voor methaanemissies.
REAGEER