maandag, 9 oktober, 2017 FrieslandCampina heeft het voornemen om kalveropfok te introduceren in het kwaliteitssysteem Foqus Planet. Hiermee wil de zuivelcoöperatie melkveehouders stimuleren om te blijven werken aan verbetering van de gezondheid en het welzijn van hun kalveren. Het plan wordt dit najaar besproken met de leden. KalfOK-scoreFrieslandCampina stelt voor om een indicator voor de kwaliteit van de kalveropfok op te nemen in het onderdeel ‘duurzame ontwikkeling’. De beoordeling wordt gebaseerd op de zogenaamde KalfOK-score. Deze wordt berekend op basis van gegevens van I&R, Rendac, MediRund en bedrijfsgezondheidsstatussen. Veehouders kunnen ontwikkelpunten verdienen naarmate ze een betere KalfOK-score weten te realiseren. De puntenverdeling is nog niet vastgesteld. Initiatief LTO en NZODe KalfOK-score is ontwikkeld op initiatief van LTO en NZO. Zowel via een totaalscore als op verschillende kengetallen geeft deze melkveehouders inzicht in de kwaliteit van de kalveropfok op hun bedrijf. ‘Dit instrument stelt de sector bovendien in staat om naar de overheid en maatschappelijke organisaties te laten zien hoe melkveehouders bezig zijn met hun kalveropfok’, aldus een woordvoerder van de NZO. Naast FrieslandCampina zullen naar verwachting ook andere zuivelondernemingen de indicator voor de kalveropfok gaan meenemen in hun duurzaamheidsprogramma of leveringsvoorwaarden. Een uitgebreid achtergrondverhaal over het gebruik van data in de jongveeopfok is te lezen in de eerste Veeteelt van oktober, die vanaf aanstaande donderdag in de brievenbus ligt.
0 reacties
|
FrieslandCampina wil kalveropfok opnemen in Foqus Planet
FrieslandCampina heeft het voornemen om kalveropfok te introduceren in het kwaliteitssysteem Foqus Planet. Hiermee wil de zuivelcoöperatie melkveehouders stimuleren om te blijven werken aan verbetering van de gezondheid en het welzijn van hun kalveren.
Het plan wordt dit najaar besproken met de leden.
KalfOK-score
FrieslandCampina stelt voor om een indicator voor de kwaliteit van de kalveropfok op te nemen in het onderdeel ‘duurzame ontwikkeling’. De beoordeling wordt gebaseerd op de zogenaamde KalfOK-score. Deze wordt berekend op basis van gegevens van I&R, Rendac, MediRund en bedrijfsgezondheidsstatussen.
Veehouders kunnen ontwikkelpunten verdienen naarmate ze een betere KalfOK-score weten te realiseren. De puntenverdeling is nog niet vastgesteld.
Initiatief LTO en NZO
De KalfOK-score is ontwikkeld op initiatief van LTO en NZO. Zowel via een totaalscore als op verschillende kengetallen geeft deze melkveehouders inzicht in de kwaliteit van de kalveropfok op hun bedrijf. ‘Dit instrument stelt de sector bovendien in staat om naar de overheid en maatschappelijke organisaties te laten zien hoe melkveehouders bezig zijn met hun kalveropfok’, aldus een woordvoerder van de NZO.
Naast FrieslandCampina zullen naar verwachting ook andere zuivelondernemingen de indicator voor de kalveropfok gaan meenemen in hun duurzaamheidsprogramma of leveringsvoorwaarden.
Een uitgebreid achtergrondverhaal over het gebruik van data in de jongveeopfok is te lezen in de eerste Veeteelt van oktober, die vanaf aanstaande donderdag in de brievenbus ligt.
REAGEER