Fije Visscher: ‘Ik stuur nu vaker filmpjes voor advies over kalveren’


Fije Visscher ervaart door de coronacrisis een sfeer die hij vindt lijken op de perioden met mkz en varkenspest
woensdag, 22 april, 2020

Het openbare leven in Nederland en Vlaanderen ligt als gevolg van de uitbraak van het coronavirus goeddeels stil. Maar het werk in de veehouderij gaat iedere dag door. Hoe lukt dat? En hoe raakt deze crisis mensen persoonlijk? Veeteelt belt vanuit het thuiskantoor met werkers in het veld. Fije Visscher verzorgt in Nijkerk 800 vleeskalveren en heeft 80 stuks jongvee in opfok. Daarnaast bewerkt Visscher 45 hectare grond en is hij actief als vicevoorzitter van de LTO-vakgroep kalverhouderij. In de regio Gelderse Vallei is hij LTO-voorzitter.

‘We zijn bij onze vleeskalveren net door de piek van de werkzaamheden heen. We hebben ze nu negen weken en het meeste werk zit in de eerste zes tot zeven weken. Daardoor kan ik me nu mooi op het landwerk richten. Maar de sfeer in de regio voelt raar. Ik vergelijk het wel eens met de mkz-periode of de periode met varkenspest. Je ziet niets, je voelt niets, maar toch weet je dat er een ziekte heerst die grote gevolgen heeft voor alles en iedereen. Dat is erg onwezenlijk.’

Na tien jaar terug op IC

‘Mijn vrouw werkt een aantal dagen per week in het ziekenhuis op de intensive care. Ze werkte al in de zorg, maar de laatste tien jaar niet meer op de IC. Door het coronavirus kunnen ze daar nu alle handen gebruiken. Het was voor haar, en ook voor mij, geen vraag, maar heel vanzelfsprekend dat ze daar weer aan de slag ging. Je moet bijdragen waar je kan. Als ze thuiskomt gaat ze eerst onder de douche, maar verder zijn er geen extra maatregelen nodig. Soms bieden we een luisterend oor als het nodig is, maar ze heeft al zoveel jaren ervaring dat ze wel wat gewend is. Ik let die dagen wat meer op de kinderen, al zijn die inmiddels al zo oud dat ze zelfstandig hun schoolwerk kunnen doen.’

Filmpjes sturen voor advies

‘In onze stallen werken we altijd al met scherpe protocollen. Wel is het wekelijks bezoek van de dierenarts en de voeradviseur in de eerste weken nadat de kalveren kwamen, verruimd naar een maandelijks bezoek. Zo’n bezoek houdt je normaal gesproken scherp. Ze zien en horen gedrag bij de kalveren op een andere manier dan jezelf. Nu moet je zelf nog meer alert zijn. We hebben wel vaker contact via onze gezamenlijke appgroep waarin zowel de dierenarts als de voervoorlichter zitten. Ik deel filmpjes van onze kalveren als ik iets afwijkends zie en vraag dan om advies.’

Veertig procent vraag uitval voor rosevlees

‘De kalveren van deze ronde zijn normaal gesproken eind september, begin oktober weer slachtrijp. Op dit moment hebben we dus geen zorgen of ze wel weg kunnen. Maar ik spreek regelmatig mensen uit de sector waar die zorg er zeker is. In de rose-kalverensector is 40 procent van de vraag weggevallen. Veel van dit vlees gaat normaal gesproken naar restaurants en ook de vraag uit de belangrijkste afzetlanden Italië, Spanje en Portugal is compleet weggevallen. Er wordt veel overlegd of het vlees opgeslagen kan worden in particuliere koelhuizen. Maar dan blijft wel de vraag wat er gebeurt met de prijzen wanneer het wel weer op de markt kan.’

Afname van alle kalveren uit de melkveehouderij

‘Als sector hebben we  afgesproken dat we ervoor zorgen dat we alle kalveren uit de melkveehouderij die aan de kwaliteitseisen voldoen, zullen afnemen. Er zullen daardoor wellicht minder kalveren worden geïmporteerd, maar we hebben elkaar nodig in deze tijd. We laten de melkveehouders niet in de steek. Ook in de kalversector hebben we elkaar in de keten nodig. We zullen de gevolgen van de afgenomen vraag door het coronavirus gezamenlijk moeten dragen.’

Blij dat je boer bent

‘Ik voel me wel gezegend dat we op een boerderij wonen. We hebben vier pubers in huis, en het is mooi dat ze zo nu en dan even buiten kunnen zijn, de ruimte kunnen opzoeken. Als boer is het de laatste jaren best lastig geweest vanwege negatieve berichtgeving. Maar nu denk ik; we zijn gezond, we hebben volop ruimte, wat hebben we het toch eigenlijk goed.’


0 reacties

Fije Visscher ervaart door de coronacrisis een sfeer die hij vindt lijken op de perioden met mkz en varkenspest
woensdag, 22 april, 2020

Het openbare leven in Nederland en Vlaanderen ligt als gevolg van de uitbraak van het coronavirus goeddeels stil. Maar het werk in de veehouderij gaat iedere dag door. Hoe lukt dat? En hoe raakt deze crisis mensen persoonlijk? Veeteelt belt vanuit het thuiskantoor met werkers in het veld. Fije Visscher verzorgt in Nijkerk 800 vleeskalveren en heeft 80 stuks jongvee in opfok. Daarnaast bewerkt Visscher 45 hectare grond en is hij actief als vicevoorzitter van de LTO-vakgroep kalverhouderij. In de regio Gelderse Vallei is hij LTO-voorzitter.

‘We zijn bij onze vleeskalveren net door de piek van de werkzaamheden heen. We hebben ze nu negen weken en het meeste werk zit in de eerste zes tot zeven weken. Daardoor kan ik me nu mooi op het landwerk richten. Maar de sfeer in de regio voelt raar. Ik vergelijk het wel eens met de mkz-periode of de periode met varkenspest. Je ziet niets, je voelt niets, maar toch weet je dat er een ziekte heerst die grote gevolgen heeft voor alles en iedereen. Dat is erg onwezenlijk.’

Na tien jaar terug op IC

‘Mijn vrouw werkt een aantal dagen per week in het ziekenhuis op de intensive care. Ze werkte al in de zorg, maar de laatste tien jaar niet meer op de IC. Door het coronavirus kunnen ze daar nu alle handen gebruiken. Het was voor haar, en ook voor mij, geen vraag, maar heel vanzelfsprekend dat ze daar weer aan de slag ging. Je moet bijdragen waar je kan. Als ze thuiskomt gaat ze eerst onder de douche, maar verder zijn er geen extra maatregelen nodig. Soms bieden we een luisterend oor als het nodig is, maar ze heeft al zoveel jaren ervaring dat ze wel wat gewend is. Ik let die dagen wat meer op de kinderen, al zijn die inmiddels al zo oud dat ze zelfstandig hun schoolwerk kunnen doen.’

Filmpjes sturen voor advies

‘In onze stallen werken we altijd al met scherpe protocollen. Wel is het wekelijks bezoek van de dierenarts en de voeradviseur in de eerste weken nadat de kalveren kwamen, verruimd naar een maandelijks bezoek. Zo’n bezoek houdt je normaal gesproken scherp. Ze zien en horen gedrag bij de kalveren op een andere manier dan jezelf. Nu moet je zelf nog meer alert zijn. We hebben wel vaker contact via onze gezamenlijke appgroep waarin zowel de dierenarts als de voervoorlichter zitten. Ik deel filmpjes van onze kalveren als ik iets afwijkends zie en vraag dan om advies.’

Veertig procent vraag uitval voor rosevlees

‘De kalveren van deze ronde zijn normaal gesproken eind september, begin oktober weer slachtrijp. Op dit moment hebben we dus geen zorgen of ze wel weg kunnen. Maar ik spreek regelmatig mensen uit de sector waar die zorg er zeker is. In de rose-kalverensector is 40 procent van de vraag weggevallen. Veel van dit vlees gaat normaal gesproken naar restaurants en ook de vraag uit de belangrijkste afzetlanden Italië, Spanje en Portugal is compleet weggevallen. Er wordt veel overlegd of het vlees opgeslagen kan worden in particuliere koelhuizen. Maar dan blijft wel de vraag wat er gebeurt met de prijzen wanneer het wel weer op de markt kan.’

Afname van alle kalveren uit de melkveehouderij

‘Als sector hebben we  afgesproken dat we ervoor zorgen dat we alle kalveren uit de melkveehouderij die aan de kwaliteitseisen voldoen, zullen afnemen. Er zullen daardoor wellicht minder kalveren worden geïmporteerd, maar we hebben elkaar nodig in deze tijd. We laten de melkveehouders niet in de steek. Ook in de kalversector hebben we elkaar in de keten nodig. We zullen de gevolgen van de afgenomen vraag door het coronavirus gezamenlijk moeten dragen.’

Blij dat je boer bent

‘Ik voel me wel gezegend dat we op een boerderij wonen. We hebben vier pubers in huis, en het is mooi dat ze zo nu en dan even buiten kunnen zijn, de ruimte kunnen opzoeken. Als boer is het de laatste jaren best lastig geweest vanwege negatieve berichtgeving. Maar nu denk ik; we zijn gezond, we hebben volop ruimte, wat hebben we het toch eigenlijk goed.’

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.