vrijdag, 21 november, 2014 Om in 2050 een wereldbevolking van negen miljard mensen te voeden is meer geld nodig voor landbouwonderzoek, innovatie en verbetering van infrastructuur en opslagfaciliteiten. Die conclusie trekt de F20, een bijeenkomst van 650 boeren, partijen uit de agrarische sector en spelers uit de voedselketen. Rabobank organiseerde de F(Food)20 in Australië, voorafgaand aan de G20. ‘We wilden de wereldtop de boodschap meegeven dat agrariërs een belangrijke rol hebben in het borgen van de toekomstige voedselveiligheid. De stem van de boer moet beter gehoord worden, omdat zij vaak praktische oplossingen hebben’, vertelt Bart IJntema, die namens Rabobank de F20 mee organiseerde. Marge beter verdelenEen van de conclusies was dat de wereldwijde voedselproductie met zestig procent moet stijgen om met name de snel groeiende middenklasse van Azië te kunnen voeden in 2050. Daarbij is het de uitdaging om te leren omgaan met schaarse natuurlijke hulpbronnen als water en landbouwgrond en om kunstmest en bestrijdingsmiddelen gerichter en minder toe te passen, onder meer door het gebruik van ‘big data’. ‘Daarnaast is het belangrijk om de marge beter te verdelen’, legt IJntema uit. ‘Door samen te werken kunnen boeren meer grip op die marge krijgen. Innovatie om te voldoen aan klantwensen is daarbij cruciaal. Zo verwachten wij bijvoorbeeld veel van drones in de bedrijfsvoering, maar ook als logistieke oplossing.’
0 reacties
|
F20 wil extra investeringen in voedselproductie
Om in 2050 een wereldbevolking van negen miljard mensen te voeden is meer geld nodig voor landbouwonderzoek, innovatie en verbetering van infrastructuur en opslagfaciliteiten. Die conclusie trekt de F20, een bijeenkomst van 650 boeren, partijen uit de agrarische sector en spelers uit de voedselketen.
Rabobank organiseerde de F(Food)20 in Australië, voorafgaand aan de G20. ‘We wilden de wereldtop de boodschap meegeven dat agrariërs een belangrijke rol hebben in het borgen van de toekomstige voedselveiligheid. De stem van de boer moet beter gehoord worden, omdat zij vaak praktische oplossingen hebben’, vertelt Bart IJntema, die namens Rabobank de F20 mee organiseerde.
Marge beter verdelen
Een van de conclusies was dat de wereldwijde voedselproductie met zestig procent moet stijgen om met name de snel groeiende middenklasse van Azië te kunnen voeden in 2050. Daarbij is het de uitdaging om te leren omgaan met schaarse natuurlijke hulpbronnen als water en landbouwgrond en om kunstmest en bestrijdingsmiddelen gerichter en minder toe te passen, onder meer door het gebruik van ‘big data’.
‘Daarnaast is het belangrijk om de marge beter te verdelen’, legt IJntema uit. ‘Door samen te werken kunnen boeren meer grip op die marge krijgen. Innovatie om te voldoen aan klantwensen is daarbij cruciaal. Zo verwachten wij bijvoorbeeld veel van drones in de bedrijfsvoering, maar ook als logistieke oplossing.’
REAGEER