woensdag, 28 oktober, 2020 Als Greenpeace stelt dat in Europa de veehouderij schadelijker is voor het klimaat dan het autoverkeer maakt de organisatie een oneerlijke vergelijking. Uit grove berekeningen blijkt dat de werkelijkheid waarschijnlijk omgekeerd is. Dit concludeert de Vlaamse nieuwssite Vilt in een artikel waarin een recent onderzoek van Greenpeace werd voorgelegd aan experts in Nederland en Vlaanderen. De milieuorganisatie becijferde dat de dierhouderij verantwoordelijk is voor 17 procent van de broeikasgasuitstoot in Europa. Dat is meer dan de uitstoot van het totale wegverkeer. Vergelijking niet eerlijkExperts plaatsen de nodige kanttekeningen bij deze bewering. Zo heeft Greenpeace wel gerekend met de uitstoot van de sojaproductie in Zuid-Amerika maar niet met de uitstoot die gepaard gaat met de productie van auto’s. Voor een eerlijke vergelijking zou voor beide sectoren een zogenoemde ‘levenscyclusanalyse’ moeten worden gemaakt. Dit is een rekenmethode waarbij de complete levensloop van een product van grondstofwinning tot afvalverwerking wordt meegenomen in de berekening van de milieuprestaties. Wegverkeer waarschijnlijk schadelijkerEen grove berekening op basis van enkel de uitstoot in Europa leert dat de totale landbouw verantwoordelijk is voor 11,5 procent van de Europese broeikasgasuitstoot, terwijl het wegverkeer tekent voor 15,5 procent. Deze cijfers duiden er op dat de conclusie van Greenpeace waarschijnlijk niet juist is. Aannemelijker is dat het wegverkeer meer uitstoot dan de veehouderij. Vergelijking niet relevantFrits van der Schans van het Centrum voor Landbouw en Milieu geeft aan dat iedere berekening van de broeikasgasuitstoot vatbaar is voor discussie. Hij noemt de vergelijking die Greenpeace maakt ook niet relevant. ‘Uiteindelijk zijn het de mensen die door te consumeren de uitstoot veroorzaken. De veehouderij bestaat niet voor zichzelf maar voor de voedselproductie’, aldus de onderzoeker. De volledige factcheck op de bewering van Greenpeace is te lezen op de website van Vilt.
0 reacties
|
Experts: ‘Verkeer schadelijker voor klimaat dan veehouderij’
![]() |
Als Greenpeace stelt dat in Europa de veehouderij schadelijker is voor het klimaat dan het autoverkeer maakt de organisatie een oneerlijke vergelijking. Uit grove berekeningen blijkt dat de werkelijkheid waarschijnlijk omgekeerd is.
Dit concludeert de Vlaamse nieuwssite Vilt in een artikel waarin een recent onderzoek van Greenpeace werd voorgelegd aan experts in Nederland en Vlaanderen. De milieuorganisatie becijferde dat de dierhouderij verantwoordelijk is voor 17 procent van de broeikasgasuitstoot in Europa. Dat is meer dan de uitstoot van het totale wegverkeer.
Vergelijking niet eerlijk
Experts plaatsen de nodige kanttekeningen bij deze bewering. Zo heeft Greenpeace wel gerekend met de uitstoot van de sojaproductie in Zuid-Amerika maar niet met de uitstoot die gepaard gaat met de productie van auto’s. Voor een eerlijke vergelijking zou voor beide sectoren een zogenoemde ‘levenscyclusanalyse’ moeten worden gemaakt. Dit is een rekenmethode waarbij de complete levensloop van een product van grondstofwinning tot afvalverwerking wordt meegenomen in de berekening van de milieuprestaties.
Wegverkeer waarschijnlijk schadelijker
Een grove berekening op basis van enkel de uitstoot in Europa leert dat de totale landbouw verantwoordelijk is voor 11,5 procent van de Europese broeikasgasuitstoot, terwijl het wegverkeer tekent voor 15,5 procent. Deze cijfers duiden er op dat de conclusie van Greenpeace waarschijnlijk niet juist is. Aannemelijker is dat het wegverkeer meer uitstoot dan de veehouderij.
Vergelijking niet relevant
Frits van der Schans van het Centrum voor Landbouw en Milieu geeft aan dat iedere berekening van de broeikasgasuitstoot vatbaar is voor discussie. Hij noemt de vergelijking die Greenpeace maakt ook niet relevant. ‘Uiteindelijk zijn het de mensen die door te consumeren de uitstoot veroorzaken. De veehouderij bestaat niet voor zichzelf maar voor de voedselproductie’, aldus de onderzoeker.
De volledige factcheck op de bewering van Greenpeace is te lezen op de website van Vilt.
REAGEER