dinsdag, 20 mei, 2014 Het energieverbruik in de totale zuivelketen is sinds 1990 sterk gedaald, op melkveebedrijven is het verbruik licht gestegen. Per kilogram melk is het verbruik aan energie daar echter gelijk gebleven. Dit blijkt uit het rapport Energie en Klimaat in de agrosectoren, een publicatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het totale energieverbruik in de gehele zuivelketen daalde van 65,5 PJ in 1990 naar 47 PJ in 2012. Het energieverbruik in de zuivelverwerkende industrie bleef stabiel, maar door een groter productievolume daalde het verbruik per kilo melk licht. Energie besparing ‘teniet gedaan’De verschillen in energieverbruik op melkveebedrijven zijn fors; uiteenlopend van tien tot ruim boven de honderd kWh per 1000 kg melk. Dit komt niet alleen door al of niet toegepaste energiebesparende maatregelen, maar ook door de aanwezigheid van een melkrobot, de wijze van beregening, inhuur van loonwerk en de hoeveelheid land. Energiebesparende maatregelen zijn door automatisering en mechanisatie min of meer ‘teniet gedaan’. De netto energie-efficiëntie op melkveebedrijven is volgens het rapport nauwelijks verbeterd sinds 1990.
0 reacties
|
Energieverbruik melkveebedrijf verbetert niet
Het energieverbruik in de totale zuivelketen is sinds 1990 sterk gedaald, op melkveebedrijven is het verbruik licht gestegen. Per kilogram melk is het verbruik aan energie daar echter gelijk gebleven.
Dit blijkt uit het rapport Energie en Klimaat in de agrosectoren, een publicatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het totale energieverbruik in de gehele zuivelketen daalde van 65,5 PJ in 1990 naar 47 PJ in 2012. Het energieverbruik in de zuivelverwerkende industrie bleef stabiel, maar door een groter productievolume daalde het verbruik per kilo melk licht.
Vooral het afgenomen gebruik van kunstmest draagt fors bij aan het dalende totaalverbruik aan energie. Het kunstmestgebruik op melkveebedrijven daalde van 33 naar 11 kilo stikstof per 1000 kg melk.
Energie besparing ‘teniet gedaan’
De verschillen in energieverbruik op melkveebedrijven zijn fors; uiteenlopend van tien tot ruim boven de honderd kWh per 1000 kg melk. Dit komt niet alleen door al of niet toegepaste energiebesparende maatregelen, maar ook door de aanwezigheid van een melkrobot, de wijze van beregening, inhuur van loonwerk en de hoeveelheid land. Energiebesparende maatregelen zijn door automatisering en mechanisatie min of meer ‘teniet gedaan’. De netto energie-efficiëntie op melkveebedrijven is volgens het rapport nauwelijks verbeterd sinds 1990.
REAGEER