vrijdag, 30 september, 2016 Vloerfabrikanten zijn het niet eens met ministerie van Infrastructuur en Milieu over de eerste beoordeling van de emissiefactor van nieuwe vloersystemen. Van de emissiearme vloeren die in 2014 en 2015 een proefstalstatus hadden en zijn gemeten, gaat de emissie met 50 procent of meer omhoog. Woordvoerder Eric van den Hengel van de Nederlandse Agrarische Betonindustrie (Agrab) laat weten dat de organisatie overweegt om naar de rechter te stappen vanwege deze eerste beoordeling. ‘Bedrijven hebben in totaal miljoenen geïnvesteerd om nieuwe emissiearme vloersystemen te ontwikkelen en te testen’, zegt hij. ‘Als deze vloeren niet in de markt kunnen worden gezet, leidt dat onherroepelijk tot schade.’ Meer bewijs nodigHet ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) meldt via woordvoerder Roel Vincken dat de vloerfabrikanten en de expertcommissie die de meetrapporten beoordeelt, nog met elkaar in gesprek zijn over aanvullende bewijzen voor het bepalen van de emissiefactor. ‘Met de eerder aangeleverde meetrapporten heeft de commissie nog te weinig bewijs in handen om een lagere emissiefactor toe te kennen’, geeft Vincken aan. Enorme gevolgenAgrab laat weten er alles aan te doen om samen met het ministerie en de commissie van experts tot een oplossing te komen. ‘De gevolgen voor veehouders zijn enorm’, laat Van den Hengel weten. Hij wijst erop dat de keuze voor een emissiearme stal verder wordt beperkt en de kosten voor emissiereductie omhoog gaan. Daarnaast moeten bedrijven die door deze beoordeling plotseling een vloer met een hogere emissiefactor hebben, bij een volgende bedrijfsaanpassing weer fors investeren in nieuwe emissiebesparende maatregelen. ‘Maar ook binnen de Programmatische Aanpak Stikstof, PAS, ontstaat weer minder ontwikkelingsruimte. En omdat luchtwassystemen wel een lagere emissiewaarde hebben, worden die ook weer aantrekkelijker, waardoor koeien ook weer vaker binnen blijven.’ Mogelijk per 1 januari 2017Zo ver is het volgens het ministerie nog niet. ‘Als de fabrikanten aanvullend bewijs leveren waarmee de emissiereductie wordt aangetoond, kunnen deze systemen alsnog per 1 januari 2017 worden gebruikt’, aldus woordvoerder Vincken.
0 reacties
|
Emissiefactor vloeren twistpunt ministerie en fabrikanten
![]() |
Vloerfabrikanten zijn het niet eens met ministerie van Infrastructuur en Milieu over de eerste beoordeling van de emissiefactor van nieuwe vloersystemen. Van de emissiearme vloeren die in 2014 en 2015 een proefstalstatus hadden en zijn gemeten, gaat de emissie met 50 procent of meer omhoog.
Woordvoerder Eric van den Hengel van de Nederlandse Agrarische Betonindustrie (Agrab) laat weten dat de organisatie overweegt om naar de rechter te stappen vanwege deze eerste beoordeling. ‘Bedrijven hebben in totaal miljoenen geïnvesteerd om nieuwe emissiearme vloersystemen te ontwikkelen en te testen’, zegt hij. ‘Als deze vloeren niet in de markt kunnen worden gezet, leidt dat onherroepelijk tot schade.’
Meer bewijs nodig
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) meldt via woordvoerder Roel Vincken dat de vloerfabrikanten en de expertcommissie die de meetrapporten beoordeelt, nog met elkaar in gesprek zijn over aanvullende bewijzen voor het bepalen van de emissiefactor.
‘Met de eerder aangeleverde meetrapporten heeft de commissie nog te weinig bewijs in handen om een lagere emissiefactor toe te kennen’, geeft Vincken aan.
Enorme gevolgen
Agrab laat weten er alles aan te doen om samen met het ministerie en de commissie van experts tot een oplossing te komen. ‘De gevolgen voor veehouders zijn enorm’, laat Van den Hengel weten. Hij wijst erop dat de keuze voor een emissiearme stal verder wordt beperkt en de kosten voor emissiereductie omhoog gaan.
Daarnaast moeten bedrijven die door deze beoordeling plotseling een vloer met een hogere emissiefactor hebben, bij een volgende bedrijfsaanpassing weer fors investeren in nieuwe emissiebesparende maatregelen. ‘Maar ook binnen de Programmatische Aanpak Stikstof, PAS, ontstaat weer minder ontwikkelingsruimte. En omdat luchtwassystemen wel een lagere emissiewaarde hebben, worden die ook weer aantrekkelijker, waardoor koeien ook weer vaker binnen blijven.’
Mogelijk per 1 januari 2017
Zo ver is het volgens het ministerie nog niet. ‘Als de fabrikanten aanvullend bewijs leveren waarmee de emissiereductie wordt aangetoond, kunnen deze systemen alsnog per 1 januari 2017 worden gebruikt’, aldus woordvoerder Vincken.
REAGEER