donderdag, 25 augustus, 2016 De introductie van eerstekeusantibiotica voor de behandeling van klinisch mastitis zorgt voor veranderingen in de mastitisbestrijding. Tot voor kort waren er in Nederland geen eerstekeusantibiotica voor de behandeling van klinische mastitis. AST Farma en Zoetis brengen nu beide zo’n middel op de markt, dat door een smal spectrum minder snel tot resistentie leidt. GrampositiefVoor effectieve inzet van zo’n smalspectrummiddel, dat gericht is op specifieke mastitisverwekkers, is het cruciaal om te weten welke mastitisverwekker de ontsteking veroorzaakt. De eerstekeusmiddelen die AST Farma en Zoetis op de markt brengen, zijn alleen werkzaam tegen grampositieve bacteriën, zoals stafylokokken en streptokokken. Keuze in bedrijfsbehandelplanWettelijk gezien zijn veehouders niet verplicht om een eerstekeusmiddel altijd voorrang te geven. De therapiekeuze is in eerste instantie aan de dierenarts, die samen met de veehouder het bedrijfsbehandelplan opstelt. Bedrijven waar bijvoorbeeld veel problemen zijn met klinische mastitis als gevolg van E. coli of klebsiella kunnen in overleg met de dierenarts en op basis van een gevoeligheidsanalyse afwijken van de meest wenselijke route. Meer lezenMeer informatie over de consequenties voor het behandelen van mastitis bij het beschikbaar zijn van eerstekeusmiddelen, leest u in tweede augustusnummer van Veeteelt, dat vanaf vandaag in de bus valt.
0 reacties
|
Eerstekeusmiddelen voor behandeling mastitis op de markt
De introductie van eerstekeusantibiotica voor de behandeling van klinisch mastitis zorgt voor veranderingen in de mastitisbestrijding.
Tot voor kort waren er in Nederland geen eerstekeusantibiotica voor de behandeling van klinische mastitis. AST Farma en Zoetis brengen nu beide zo’n middel op de markt, dat door een smal spectrum minder snel tot resistentie leidt.
Grampositief
Voor effectieve inzet van zo’n smalspectrummiddel, dat gericht is op specifieke mastitisverwekkers, is het cruciaal om te weten welke mastitisverwekker de ontsteking veroorzaakt. De eerstekeusmiddelen die AST Farma en Zoetis op de markt brengen, zijn alleen werkzaam tegen grampositieve bacteriën, zoals stafylokokken en streptokokken.
Een goede diagnostiek wordt daarom nog belangrijker, zegt Otlis Sampimon, uiergezondheidsspecialist van farmaceut Zoetis. ‘Het is raadzaam direct een sneltest uit te voeren. Met één druppel melk op een voedingsbodem in een broedstoof heb je al na zes uur een indicatie of je te maken hebt met grampositieve bacteriën. In dat geval kun je de behandeling met je eerstekeusmiddel voortzetten. Zo niet, dan schakel je over op een tweedekeusmedicijn.’
Keuze in bedrijfsbehandelplan
Wettelijk gezien zijn veehouders niet verplicht om een eerstekeusmiddel altijd voorrang te geven. De therapiekeuze is in eerste instantie aan de dierenarts, die samen met de veehouder het bedrijfsbehandelplan opstelt. Bedrijven waar bijvoorbeeld veel problemen zijn met klinische mastitis als gevolg van E. coli of klebsiella kunnen in overleg met de dierenarts en op basis van een gevoeligheidsanalyse afwijken van de meest wenselijke route.
Meer lezen
Meer informatie over de consequenties voor het behandelen van mastitis bij het beschikbaar zijn van eerstekeusmiddelen, leest u in tweede augustusnummer van Veeteelt, dat vanaf vandaag in de bus valt.
REAGEER