Duurzaamheidsclaim zet consument op verkeerde been


Melk heeft weliswaar een hogere CO2-voetafdruk dan plantaardige alternatieven, maar biedt wel meer toegevoegde waarde voor de gezondheid
vrijdag, 29 oktober, 2021

Wie producten met elkaar vergelijkt wat betreft duurzaamheid, moet ook rekening houden met de kwaliteit en de gezondheidseffecten van die producten.

Dat gebeurt nu te weinig, zegt Peter de Jong, principal scientist food processing bij NIZO Food research, in een interview in Voeding Magazine.

CO2-emissie per kilo product

Als indicator voor duurzaamheid wordt nu vaak de CO2-emissie per kilo product gebruikt. Om de productieketen efficiënter te maken is dat een bruikbaar getal, maar het is minder geschikt om voedingsmiddelen met elkaar te vergelijken, aldus de Jong. ‘Dat cola of broccoli een lagere CO2-voetafdruk hebben per kilogram dan respectievelijk halfvolle melk of ei, betekent niet dat je melk moet gaan vervangen door cola of een ei door broccoli.’

Voedingswaarde ook meenemen

De Jong pleit voor het gebruik van een indicator die ook rekening houdt met de voedingswaarde en gezondheidsaspecten van voedingsmiddelen. ‘Zo voorkom je dat consumenten uit duurzaamheidsoogpunt – en dus met goede bedoelingen – ongezonder gaan eten.’

Zo’n indicator is bijvoorbeeld Nutrient Rich Food (NRF)-score, die de nutriëntendichtheid van een levensmiddel aangeeft. Producten met een hoge NRF-score hebben een hoge toegevoegde waarde voor de gezondheid. ‘Van producten met een lage NRF-score heb je meer grammen per dag nodig, en dat levert meestal meer ongewenste calorieën en een hogere footprint op’, aldus De Jong.

Plantaadige alternatieven voor melk

Zo heeft melk ten opzichte van plantaardige alternatieven een hogere CO2-voetafdruk. Maar als de ecologische voetafrduk wordt gerelateerd aan de NRF-scores, blijkt dat de plantaardige alternatieven voor melk een minder gunstig beeld geven van de ecologische footprint.

Lees hier het volledige artikel. 

 


0 reacties

Melk heeft weliswaar een hogere CO2-voetafdruk dan plantaardige alternatieven, maar biedt wel meer toegevoegde waarde voor de gezondheid
vrijdag, 29 oktober, 2021

Wie producten met elkaar vergelijkt wat betreft duurzaamheid, moet ook rekening houden met de kwaliteit en de gezondheidseffecten van die producten.

Dat gebeurt nu te weinig, zegt Peter de Jong, principal scientist food processing bij NIZO Food research, in een interview in Voeding Magazine.

CO2-emissie per kilo product

Als indicator voor duurzaamheid wordt nu vaak de CO2-emissie per kilo product gebruikt. Om de productieketen efficiënter te maken is dat een bruikbaar getal, maar het is minder geschikt om voedingsmiddelen met elkaar te vergelijken, aldus de Jong. ‘Dat cola of broccoli een lagere CO2-voetafdruk hebben per kilogram dan respectievelijk halfvolle melk of ei, betekent niet dat je melk moet gaan vervangen door cola of een ei door broccoli.’

Voedingswaarde ook meenemen

De Jong pleit voor het gebruik van een indicator die ook rekening houdt met de voedingswaarde en gezondheidsaspecten van voedingsmiddelen. ‘Zo voorkom je dat consumenten uit duurzaamheidsoogpunt – en dus met goede bedoelingen – ongezonder gaan eten.’

Zo’n indicator is bijvoorbeeld Nutrient Rich Food (NRF)-score, die de nutriëntendichtheid van een levensmiddel aangeeft. Producten met een hoge NRF-score hebben een hoge toegevoegde waarde voor de gezondheid. ‘Van producten met een lage NRF-score heb je meer grammen per dag nodig, en dat levert meestal meer ongewenste calorieën en een hogere footprint op’, aldus De Jong.

Plantaadige alternatieven voor melk

Zo heeft melk ten opzichte van plantaardige alternatieven een hogere CO2-voetafdruk. Maar als de ecologische voetafrduk wordt gerelateerd aan de NRF-scores, blijkt dat de plantaardige alternatieven voor melk een minder gunstig beeld geven van de ecologische footprint.

Lees hier het volledige artikel. 

 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.