dinsdag, 11 november, 2014 Op een motie van de Tweede Kamer over verplichte weidegang voor alle Nederlandse koeien antwoordt staatssecretaris Dijksma dat ze weidegang zoveel mogelijk wil bevorderen, maar niet wil verplichten. ‘Weidegang voor alle koeien als harde doelstelling is niet haalbaar omdat dit voor een deel van de melkveebedrijven grote praktische bezwaren heeft en grote gevolgen kent voor de continuïteit van bedrijven’, verklaart Dijksma in haar brief van 10 november 2014. In deze brief reageert ze op de motie-Klaver, waarin de Kamerleden Klaver (Groen Links), Thieme (Partij voor de Dieren) en Van Gerven (SP) vragen om regelgeving om te zorgen voor weidegang voor alle Nederlandse koeien. Uitbreiding beperkenDijksma koppelt het grondgebonden karakter van de melkveehouderij en weidegang aan elkaar. Ze geeft aan dat grondgebondenheid ondersteunend is aan weidegang. Met een wijziging in de Meststoffenwet wordt een basis gecreëerd om beperkingen te stellen aan de uitbreiding van bedrijven. Weidegang stimulerenVerder geeft ze aan dat ze weidegang wel wil stimuleren. Ze overlegt met de sector, maatschappelijke organisaties en provincies over een actiegerichte aanpak. Het Convenant Weidegang zal onderdeel zijn van die aanpak. Dijksma zegt dat de zuivelketen belangrijke instrumenten in handen heeft om weidegang te stimuleren, bijvoorbeeld door verhoging van de weidepremie.
0 reacties
|
Dijksma wil weidegang niet verplichten
Op een motie van de Tweede Kamer over verplichte weidegang voor alle Nederlandse koeien antwoordt staatssecretaris Dijksma dat ze weidegang zoveel mogelijk wil bevorderen, maar niet wil verplichten.
‘Weidegang voor alle koeien als harde doelstelling is niet haalbaar omdat dit voor een deel van de melkveebedrijven grote praktische bezwaren heeft en grote gevolgen kent voor de continuïteit van bedrijven’, verklaart Dijksma in haar brief van 10 november 2014. In deze brief reageert ze op de motie-Klaver, waarin de Kamerleden Klaver (Groen Links), Thieme (Partij voor de Dieren) en Van Gerven (SP) vragen om regelgeving om te zorgen voor weidegang voor alle Nederlandse koeien.
Uitbreiding beperken
Dijksma koppelt het grondgebonden karakter van de melkveehouderij en weidegang aan elkaar. Ze geeft aan dat grondgebondenheid ondersteunend is aan weidegang. Met een wijziging in de Meststoffenwet wordt een basis gecreëerd om beperkingen te stellen aan de uitbreiding van bedrijven.
Weidegang stimuleren
Verder geeft ze aan dat ze weidegang wel wil stimuleren. Ze overlegt met de sector, maatschappelijke organisaties en provincies over een actiegerichte aanpak. Het Convenant Weidegang zal onderdeel zijn van die aanpak. Dijksma zegt dat de zuivelketen belangrijke instrumenten in handen heeft om weidegang te stimuleren, bijvoorbeeld door verhoging van de weidepremie.
REAGEER