maandag, 15 december, 2014 Staatssecretaris Dijksma en haar Deense en Duitse collega’s roepen de Europese Commissie op om het welzijn van dieren in Europa te verbeteren. Daarover spraken zij gisteren tijdens een top over dierenwelzijn. De drie landen pleiten ervoor om jonge kalveren pas op een leeftijd van minimaal veertien dagen te transporteren, in plaats van minimaal tien dagen. De bewindslieden geven aan dat kalveren onder de veertien dagen geheel afhankelijk zijn van melk, waardoor tijdens het transport voeden en drinken lastig is. Europese aanpak wenselijkDijksma geeft aan dat Nederland vooroploopt op het gebied van dierenwelzijn, maar dat een Europese aanpak wenselijk is. ‘Dierenwelzijn houdt niet op bij de grens. Een Europese aanpak voorkomt meer welzijnsproblemen en creëert een gelijk speelveld.’ Verklaring LTO en DierenbeschermingLTO en de Dierenbescherming grepen de top over dierenwelzijn aan om in een gezamenlijke verklaring aandacht te vragen voor dierenwelzijn en de effecten van marktinitiatieven daarop. Zij roepen onder meer op om de markt te laten sturen en alleen de ondergrens via wetgeving te borgen, maar dan wel voor heel Europa.
0 reacties
|
Dijksma start Europese welzijnslobby
Staatssecretaris Dijksma en haar Deense en Duitse collega’s roepen de Europese Commissie op om het welzijn van dieren in Europa te verbeteren. Daarover spraken zij gisteren tijdens een top over dierenwelzijn.
De drie landen pleiten ervoor om jonge kalveren pas op een leeftijd van minimaal veertien dagen te transporteren, in plaats van minimaal tien dagen. De bewindslieden geven aan dat kalveren onder de veertien dagen geheel afhankelijk zijn van melk, waardoor tijdens het transport voeden en drinken lastig is.
Daarnaast willen de lidstaten de reistijd van slachtdieren binnen Europa terugbrengen naar maximaal acht uur. Nu is dat soms meer dan 24 uur.
Ook willen ze voor sommige diersoorten meer ruimte tijdens het transport.
Europese aanpak wenselijk
Dijksma geeft aan dat Nederland vooroploopt op het gebied van dierenwelzijn, maar dat een Europese aanpak wenselijk is. ‘Dierenwelzijn houdt niet op bij de grens. Een Europese aanpak voorkomt meer welzijnsproblemen en creëert een gelijk speelveld.’
De bewindslieden van de drie landen hebben ook afgesproken samenwerking op het gebied van onderzoek naar dierenwelzijn te stimuleren.
Verklaring LTO en Dierenbescherming
LTO en de Dierenbescherming grepen de top over dierenwelzijn aan om in een gezamenlijke verklaring aandacht te vragen voor dierenwelzijn en de effecten van marktinitiatieven daarop. Zij roepen onder meer op om de markt te laten sturen en alleen de ondergrens via wetgeving te borgen, maar dan wel voor heel Europa.
Verder roepen zij de ministers op om initiatieven op het gebied van duurzaamheid en dierwelzijn niet af te laten ketsen op mededingingsregels.
Daarnaast stellen zij dat producten uit productiesystemen die in Europa/Nederland niet zijn toegestaan vanwege dierenwelzijn, niet meer geïmporteerd mogen worden.
REAGEER