vrijdag, 20 mei, 2016 Melkveebedrijven hebben een relatief groot aandeel in de uitstoot van broeikasgassen, maar liggen op schema voor de reductie ervan. Bovendien zet de melkveehouderij grote stappen op het gebied van energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energie. Dat meldde staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu in het debat over de klimaatdoelstellingen dat gisteren plaatsvond in de Tweede Kamer. Uit het rapport ‘Energie en klimaat in de agrosectoren’ blijkt dat de emissie van broeikasgassen in de zuivelketen is gedaald van 2,1 kg CO2 per kg melk in 1990 naar 1,4 kg CO2 per kg melk in 2012. Dat is een daling van 31 procent. Met deze ecologische voetafdruk behoort Nederland wereldwijd tot de beter scorende landen. Alleen Spanje, de Verenigde Staten en Brazilië scoren op dit punt beter. Melkveehouderij voor 68 procent energieneutraalMelkveebedrijven zijn enerzijds meer energie gaan gebruiken door de introductie van melkrobots, anderzijds heeft ongeveer 83 procent van de bedrijven in de melkveehouderij energiebesparende maatregelen genomen. Ook wordt er veel hernieuwbare energie ingezet; het gaat dan vooral om windenergie, mestvergisting en zonnepanelen. De hoeveelheid hernieuwbare energie die op melkveebedrijven wordt geproduceerd, is gelijk aan 68 procent van het totale verbruik van alle melkveebedrijven. Daarmee is de melkveehouderij in 2012 voor 68 procent energieneutraal. Voor de totale zuivelketen geldt dit niet, die is in 2012 voor 14 procent energieneutraal.
0 reacties
|
Dijksma roemt energiebesparing melkveesector
Melkveebedrijven hebben een relatief groot aandeel in de uitstoot van broeikasgassen, maar liggen op schema voor de reductie ervan. Bovendien zet de melkveehouderij grote stappen op het gebied van energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energie. Dat meldde staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu in het debat over de klimaatdoelstellingen dat gisteren plaatsvond in de Tweede Kamer.
Uit het rapport ‘Energie en klimaat in de agrosectoren’ blijkt dat de emissie van broeikasgassen in de zuivelketen is gedaald van 2,1 kg CO2 per kg melk in 1990 naar 1,4 kg CO2 per kg melk in 2012. Dat is een daling van 31 procent. Met deze ecologische voetafdruk behoort Nederland wereldwijd tot de beter scorende landen. Alleen Spanje, de Verenigde Staten en Brazilië scoren op dit punt beter.
Melkveehouderij voor 68 procent energieneutraal
Melkveebedrijven zijn enerzijds meer energie gaan gebruiken door de introductie van melkrobots, anderzijds heeft ongeveer 83 procent van de bedrijven in de melkveehouderij energiebesparende maatregelen genomen.
Ook wordt er veel hernieuwbare energie ingezet; het gaat dan vooral om windenergie, mestvergisting en zonnepanelen. De hoeveelheid hernieuwbare energie die op melkveebedrijven wordt geproduceerd, is gelijk aan 68 procent van het totale verbruik van alle melkveebedrijven. Daarmee is de melkveehouderij in 2012 voor 68 procent energieneutraal. Voor de totale zuivelketen geldt dit niet, die is in 2012 voor 14 procent energieneutraal.
REAGEER