vrijdag, 24 juli, 2020 In natuurgebied Scheps in Balen (Vlaanderen) is deze maand een tweejarige praktijkproef gestart met een virtuele afrastering. Het Regionale Landschap Kleine en Grote Nete test er samen met veehouder Robin Mens uit Balen of met behulp van aansturing via halsbandsensoren vleeskoeien, geiten en schapen binnen bepaalde gebieden van het natuurgebied blijven grazen. De universiteit van Leuven is gevraagd om de effecten voor dierwelzijn en de natuur te onderzoeken tijdens de praktijkproef. Sturen met geluid en stroomsignaalDe Noorse techniek van de virtuele afrastering wordt nu voor het eerst ook buiten Noorwegen ingezet. Via GPS in de halsbanden is de positie van de dieren te volgen. Wanneer de dieren buiten een vooraf aangegeven gebied komen, krijgen ze een eerst een geluidsignaal te horen om terug te keren. Wanneer dat niet werkt, krijgen ze een stroomsignaal. Om de levensduur van de sensoren te verlengen zijn ze voorzien van zonnecellen. Klik hier voor meer informatie over het project.
0 reacties
|
Digitale afrastering in Vlaams natuurgebied
In natuurgebied Scheps in Balen (Vlaanderen) is deze maand een tweejarige praktijkproef gestart met een virtuele afrastering.
Het Regionale Landschap Kleine en Grote Nete test er samen met veehouder Robin Mens uit Balen of met behulp van aansturing via halsbandsensoren vleeskoeien, geiten en schapen binnen bepaalde gebieden van het natuurgebied blijven grazen. De universiteit van Leuven is gevraagd om de effecten voor dierwelzijn en de natuur te onderzoeken tijdens de praktijkproef.
Sturen met geluid en stroomsignaal
De Noorse techniek van de virtuele afrastering wordt nu voor het eerst ook buiten Noorwegen ingezet. Via GPS in de halsbanden is de positie van de dieren te volgen. Wanneer de dieren buiten een vooraf aangegeven gebied komen, krijgen ze een eerst een geluidsignaal te horen om terug te keren. Wanneer dat niet werkt, krijgen ze een stroomsignaal. Om de levensduur van de sensoren te verlengen zijn ze voorzien van zonnecellen.
Klik hier voor meer informatie over het project.
REAGEER