dinsdag, 13 oktober, 2015 Met het huidige tempo van verwijderen van asbestdaken in de agrarische sector, is de asbestsanering in Nederland niet afgerond op 1 januari 2024, stelt een coalitie van LTO Nederland, Agro Asbest Veilig en Achmea. De coalitie vindt dat het huidige stimuleringsprogramma Agro Asbest Veilig moet worden verbreed tot een nationaal deltaplan met een deltacommissaris die de kar gaat trekken. Zij maakt zich sterk om de urgentie van het asbestprobleem hoger op de politieke agenda te krijgen. Ook vindt de coalitie dat er minder regels nodig zijn om de asbestsanering effectief aan te pakken. Daarvoor zijn een betere regie en coördinatie nodig. Ook schort het volgens hen aan stimuleringsmaatregelen. Gezondheidsrisico’sVolgens de coalitie is urgentie niet alleen gewenst in verband met het verbod op asbestdakbedekking per 1 januari 2024, maar ook vanwege gezondheid en veiligheid. Volgens de Gezondheidsraad sterven jaarlijks 1300 mensen aan ziektes die samenhangen met asbest. De risico’s van afspoeling van verweerde asbestvezels van daken nemen toe. Ook is er maatschappelijke onrust over veiligheid van asbest, mede door grote branden waarbij asbestvezels vrijkwamen. 120 miljoen vierkante meterIn Nederland ligt nog 120 miljoen vierkante meter asbesthoudend dak, waarvan ongeveer 100 miljoen vierkante meter in de agrarische sector. De totale saneringskosten worden geraamd op ruim 1 miljard euro en de vervangende investeringen op ongeveer 3,25 miljard euro. Jaarlijks is tot nu toe ongeveer vier miljoen vierkante meter asbest verwijderd.
0 reacties
|
‘Deltacommissaris voor asbestsanering nodig’
Met het huidige tempo van verwijderen van asbestdaken in de agrarische sector, is de asbestsanering in Nederland niet afgerond op 1 januari 2024, stelt een coalitie van LTO Nederland, Agro Asbest Veilig en Achmea.
De coalitie vindt dat het huidige stimuleringsprogramma Agro Asbest Veilig moet worden verbreed tot een nationaal deltaplan met een deltacommissaris die de kar gaat trekken. Zij maakt zich sterk om de urgentie van het asbestprobleem hoger op de politieke agenda te krijgen. Ook vindt de coalitie dat er minder regels nodig zijn om de asbestsanering effectief aan te pakken. Daarvoor zijn een betere regie en coördinatie nodig. Ook schort het volgens hen aan stimuleringsmaatregelen.
Gezondheidsrisico’s
Volgens de coalitie is urgentie niet alleen gewenst in verband met het verbod op asbestdakbedekking per 1 januari 2024, maar ook vanwege gezondheid en veiligheid.
Volgens de Gezondheidsraad sterven jaarlijks 1300 mensen aan ziektes die samenhangen met asbest. De risico’s van afspoeling van verweerde asbestvezels van daken nemen toe. Ook is er maatschappelijke onrust over veiligheid van asbest, mede door grote branden waarbij asbestvezels vrijkwamen.
120 miljoen vierkante meter
In Nederland ligt nog 120 miljoen vierkante meter asbesthoudend dak, waarvan ongeveer 100 miljoen vierkante meter in de agrarische sector. De totale saneringskosten worden geraamd op ruim 1 miljard euro en de vervangende investeringen op ongeveer 3,25 miljard euro. Jaarlijks is tot nu toe ongeveer vier miljoen vierkante meter asbest verwijderd.
REAGEER