dinsdag, 13 oktober, 2015 CRV gaat samenwerken met hogeschool CAH Vilentum en Aeres Praktijkcentrum in Dronten bij het opzetten en uitvoeren van praktijkstudies op het gebied van fokkerij en genetica. Met deze samenwerking willen de drie organisaties de fokkerijkennis van studenten vergroten en het onderwijs op dit vlak versterken. De veehouderijopleiding van CAH Vilentum in Dronten wil het leerplan fokkerij verder verrijken met kennis uit praktijkonderzoek, via de samenwerking met CRV. 'Zo verankeren we fokkerij in het agrarisch onderwijs', licht CRV-woordvoerder Bertil Muller toe. 'Fokkerij is natuurlijk de basis van de resultaten van de veehouderij.' Dat fokkerij voor veel studenten van CAH Vilentum ook belangrijk is, blijkt wel uit de grote aanwezigheid bij fokveedagen en wedstrijden veebeoordelen. Praktijkonderzoek'Fokkerij is heel lang onderbelicht geweest in het onderwijs', stelt Muller. 'Met deze samenwerking brengen we de studenten dicht bij de fokkerij van vandaag.' Studenten van CAH Vilentum gaan praktijkonderzoek uitvoeren voor CRV, op het Aeres Praktijkcentrum. Daarvoor bestuderen ze bij jongvee en melkvee onder meer het verband tussen DNA-informatie en praktijkprestaties en vergelijken deze op de verschillende bedrijfstypes. Ook gaan de studenten het effect van fokkerijkeuzes op de praktijkresultaten in kaart brengen. 'In deze situatie kunnen we experimenteren met fokkerijkeuzes, dat kan natuurlijk niet op een normaal praktijkbedrijf. We kunnen bijvoorbeeld van fokkerijkoers veranderen en kijken wat voor effect dat heeft. Zo krijgen we meer zicht op effecten van fokkerij op de lange termijn.' Fokprogramma versterkenDe resultaten van het fokkerij-praktijkonderzoek zijn voor CRV vooral een praktijktoetsing. 'Het geeft ons inzicht of we als CRV op het juiste spoor zitten', stelt Muller. CAH Vilentum past de opgedane kennis en ervaringen toe in het onderwijs. Ook de opgedane inzichten worden weer geïntegreerd in het lesmateriaal. Voor het Aeres Praktijkcentrum is de samenwerking een uitbreiding van de samenwerking met het bedrijfsleven. In Veeteelt, november 1 - 2014 is meer te lezen over het vernieuwde Aeres Praktijkcentrum en de samenwerking met het bedrijfsleven.
0 reacties
|
CRV werkt samen met CAH Vilentum voor fokkerijonderwijs
![]() |
CRV gaat samenwerken met hogeschool CAH Vilentum en Aeres Praktijkcentrum in Dronten bij het opzetten en uitvoeren van praktijkstudies op het gebied van fokkerij en genetica. Met deze samenwerking willen de drie organisaties de fokkerijkennis van studenten vergroten en het onderwijs op dit vlak versterken.
De veehouderijopleiding van CAH Vilentum in Dronten wil het leerplan fokkerij verder verrijken met kennis uit praktijkonderzoek, via de samenwerking met CRV. 'Zo verankeren we fokkerij in het agrarisch onderwijs', licht CRV-woordvoerder Bertil Muller toe. 'Fokkerij is natuurlijk de basis van de resultaten van de veehouderij.' Dat fokkerij voor veel studenten van CAH Vilentum ook belangrijk is, blijkt wel uit de grote aanwezigheid bij fokveedagen en wedstrijden veebeoordelen.
Praktijkonderzoek
'Fokkerij is heel lang onderbelicht geweest in het onderwijs', stelt Muller. 'Met deze samenwerking brengen we de studenten dicht bij de fokkerij van vandaag.' Studenten van CAH Vilentum gaan praktijkonderzoek uitvoeren voor CRV, op het Aeres Praktijkcentrum. Daarvoor bestuderen ze bij jongvee en melkvee onder meer het verband tussen DNA-informatie en praktijkprestaties en vergelijken deze op de verschillende bedrijfstypes. Ook gaan de studenten het effect van fokkerijkeuzes op de praktijkresultaten in kaart brengen. 'In deze situatie kunnen we experimenteren met fokkerijkeuzes, dat kan natuurlijk niet op een normaal praktijkbedrijf. We kunnen bijvoorbeeld van fokkerijkoers veranderen en kijken wat voor effect dat heeft. Zo krijgen we meer zicht op effecten van fokkerij op de lange termijn.'
Fokprogramma versterken
De resultaten van het fokkerij-praktijkonderzoek zijn voor CRV vooral een praktijktoetsing. 'Het geeft ons inzicht of we als CRV op het juiste spoor zitten', stelt Muller. CAH Vilentum past de opgedane kennis en ervaringen toe in het onderwijs. Ook de opgedane inzichten worden weer geïntegreerd in het lesmateriaal. Voor het Aeres Praktijkcentrum is de samenwerking een uitbreiding van de samenwerking met het bedrijfsleven. In Veeteelt, november 1 - 2014 is meer te lezen over het vernieuwde Aeres Praktijkcentrum en de samenwerking met het bedrijfsleven.
REAGEER