maandag, 4 december, 2017 De maatregelen die worden voorgesteld in het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn zijn onvoldoende om de gestelde milieudoelen op tijd te halen. Dit stelt de ‘Commissie m.e.r.’ in een advies aan de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Infrastructuur en Waterstaat. Het zesde actieprogramma voor de periode 2018-2022 vormt de basis voor de nieuwe derogatie. Voordat de ministeries besluiten nemen over dit actieprogramma, hebben ze de effecten voor het milieu laten onderzoeken en laten weergeven in een milieueffectrapportage (mer). De kwaliteit van dit rapport is door de Commissie mer getoetst. Verdergaande maatregelen nodigDe commissie constateert dat de voorgestelde maatregelen op een aantal punten onvoldoende zijn om de milieudoelen op tijd te halen. De ministeries krijgen het advies om meer ingrijpende maatregelen te overwegen. Hierbij wijzen de adviseurs ook op de samenhang tussen het actieprogramma Nitraatrichtlijn en het verloop van de ammoniakuitstoot en ontwikkeling van de biodiversiteit. ‘De commissie pleit ervoor om de raakvlakken van deze dossiers te onderzoeken in een langetermijnvisie op de landbouw’, aldus het rapport. ‘Zo kan worden bekeken hoe de verschillende dossiers elkaar kunnen versterken en leiden tot een toekomstbestendige landbouwsector.’ Advies niet bindendDe onafhankelijke Commissie mer is bij wet ingesteld en adviseert overheden over de kwaliteit van milieueffectrapportages. Dit advies is niet bindend, maar wordt in de meeste gevallen wel opgevolgd.
0 reacties
|
Commissie m.e.r. kritisch over actieprogramma Nitraatrichtlijn
De maatregelen die worden voorgesteld in het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn zijn onvoldoende om de gestelde milieudoelen op tijd te halen. Dit stelt de ‘Commissie m.e.r.’ in een advies aan de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Infrastructuur en Waterstaat.
Het zesde actieprogramma voor de periode 2018-2022 vormt de basis voor de nieuwe derogatie. Voordat de ministeries besluiten nemen over dit actieprogramma, hebben ze de effecten voor het milieu laten onderzoeken en laten weergeven in een milieueffectrapportage (mer). De kwaliteit van dit rapport is door de Commissie mer getoetst.
Verdergaande maatregelen nodig
De commissie constateert dat de voorgestelde maatregelen op een aantal punten onvoldoende zijn om de milieudoelen op tijd te halen. De ministeries krijgen het advies om meer ingrijpende maatregelen te overwegen.
Hierbij wijzen de adviseurs ook op de samenhang tussen het actieprogramma Nitraatrichtlijn en het verloop van de ammoniakuitstoot en ontwikkeling van de biodiversiteit. ‘De commissie pleit ervoor om de raakvlakken van deze dossiers te onderzoeken in een langetermijnvisie op de landbouw’, aldus het rapport. ‘Zo kan worden bekeken hoe de verschillende dossiers elkaar kunnen versterken en leiden tot een toekomstbestendige landbouwsector.’
Advies niet bindend
De onafhankelijke Commissie mer is bij wet ingesteld en adviseert overheden over de kwaliteit van milieueffectrapportages. Dit advies is niet bindend, maar wordt in de meeste gevallen wel opgevolgd.
REAGEER