woensdag, 25 september, 2019 ‘Het verhogen van het aantal uren weidegang naar gemiddeld 1500 per jaar levert meer stikstofreductie op dan het verlagen van de maximumsnelheid.’ Dit stellen Wouter van der Weijden en Frits van der Schans van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) in een ingezonden brief in het dagblad Trouw. ‘Koeien vaker in de wei laten lopen is een snelle oplossing om de stikstofuitstoot te verminderen’, denken Van der Weijden en Van der Schans. ‘Ammoniakemissie vindt plaats als mest en urine vermengd raken. Vermenging vindt plaats bij het uitrijden van mest, maar nauwelijks bij weidegang’, leggen ze uit. Naar 1500 uur per jaarVolgens het CBS krijgt de gemiddelde Nederlandse melkkoe jaarlijks ruim 1000 uur weidegang. Als dit verhoogd zou kunnen worden naar 1200 uur daalt de emissie van ammoniak met 1,2 kiloton per jaar. Bij een stijging tot 1500 uur is de daling 2,8 kiloton, zo heeft het CLM berekend. ‘Die 2,8 kiloton is een grotere stikstofreductie dan we zouden krijgen door een drastische verlaging van maximumsnelheden: op autosnelwegen naar 100 kilometer per uur en op kleinere wegen naar 80 kilometer per uur’, stellen de auteurs. Vergoeding voor veehoudersVan der Weijden en Van der Schans roepen overheden, bedrijven en sector op om snel rond de tafel te gaan en deals te sluiten waarbij veehouders in ruil voor een vergoeding hun koeien meer laten weiden. ‘Dat kan landelijk, maar vooral ook in regio’s waar belangrijke projecten zijn stilgelegd om natuurgebieden te ontlasten’, zo geven ze aan. Ook krimp nodigOverigens stellen de auteurs ook dat extra weidegang geen structurele oplossing is voor het stikstofprobleem. Daarvoor is volgens hen ook krimp in de veestapel nodig, vooral in regio’s met een hoge veedichtheid in de buurt van kwetsbare natuurgebieden.
0 reacties
|
CLM: ‘Meer weidegang oplossing voor stikstofprobleem’
![]() |
‘Het verhogen van het aantal uren weidegang naar gemiddeld 1500 per jaar levert meer stikstofreductie op dan het verlagen van de maximumsnelheid.’ Dit stellen Wouter van der Weijden en Frits van der Schans van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) in een ingezonden brief in het dagblad Trouw.
‘Koeien vaker in de wei laten lopen is een snelle oplossing om de stikstofuitstoot te verminderen’, denken Van der Weijden en Van der Schans. ‘Ammoniakemissie vindt plaats als mest en urine vermengd raken. Vermenging vindt plaats bij het uitrijden van mest, maar nauwelijks bij weidegang’, leggen ze uit.
Naar 1500 uur per jaar
Volgens het CBS krijgt de gemiddelde Nederlandse melkkoe jaarlijks ruim 1000 uur weidegang. Als dit verhoogd zou kunnen worden naar 1200 uur daalt de emissie van ammoniak met 1,2 kiloton per jaar. Bij een stijging tot 1500 uur is de daling 2,8 kiloton, zo heeft het CLM berekend. ‘Die 2,8 kiloton is een grotere stikstofreductie dan we zouden krijgen door een drastische verlaging van maximumsnelheden: op autosnelwegen naar 100 kilometer per uur en op kleinere wegen naar 80 kilometer per uur’, stellen de auteurs.
Vergoeding voor veehouders
Van der Weijden en Van der Schans roepen overheden, bedrijven en sector op om snel rond de tafel te gaan en deals te sluiten waarbij veehouders in ruil voor een vergoeding hun koeien meer laten weiden. ‘Dat kan landelijk, maar vooral ook in regio’s waar belangrijke projecten zijn stilgelegd om natuurgebieden te ontlasten’, zo geven ze aan.
Ook krimp nodig
Overigens stellen de auteurs ook dat extra weidegang geen structurele oplossing is voor het stikstofprobleem. Daarvoor is volgens hen ook krimp in de veestapel nodig, vooral in regio’s met een hoge veedichtheid in de buurt van kwetsbare natuurgebieden.
REAGEER