dinsdag, 29 december, 2020 Binnen de Europese Unie bestaat brede steun voor de ontwikkeling van een Europees label voor dierenwelzijn. Dit blijkt uit het verslag van de landbouw- en visserijraad van 15 en 16 december dat minister Schouten heeft aangeboden aan de Tweede Kamer. Verder dan wettelijke eisenTijdens de vergadering spraken alle lidstaten hun steun uit voor de ontwikkeling van een Europees label voor dierenwelzijn. Zo’n label moet consumenten duidelijk maken dat voedingsmiddelen van dierlijk oorsprong zijn geproduceerd volgens standaarden voor dierwelzijn die verder gaan dan de wettelijke Europese eisen. Meerprijs naar boerDe meeste lidstaten benadrukten het belang van vrijwilligheid en ze vinden dat de eisen voor het label gebaseerd moeten zijn op wetenschappelijke inzichten. Daarbij werd door sommigen ook opgemerkt dat het dierenwelzijn gedurende het hele leven zal moeten worden meegenomen, inclusief transport en slacht. Bovendien werd benadrukt dat de meerprijs voor gelabelde producten de boer ten goede moet komen. Commissie aan de slagDe voorzitter van de raad van ministers heeft de Europese Commissie opgeroepen om met de uitgesproken aanbevelingen aan de slag te gaan. De Commissie heeft hierop positief gereageerd en hoopt dat een gezamenlijk dierwelzijnslabel de internationale concurrentiepositie van Europese producten zal versterken.
0 reacties
|
Brede steun voor Europees label dierenwelzijn
Binnen de Europese Unie bestaat brede steun voor de ontwikkeling van een Europees label voor dierenwelzijn.
Dit blijkt uit het verslag van de landbouw- en visserijraad van 15 en 16 december dat minister Schouten heeft aangeboden aan de Tweede Kamer.
Verder dan wettelijke eisen
Tijdens de vergadering spraken alle lidstaten hun steun uit voor de ontwikkeling van een Europees label voor dierenwelzijn. Zo’n label moet consumenten duidelijk maken dat voedingsmiddelen van dierlijk oorsprong zijn geproduceerd volgens standaarden voor dierwelzijn die verder gaan dan de wettelijke Europese eisen.
Meerprijs naar boer
De meeste lidstaten benadrukten het belang van vrijwilligheid en ze vinden dat de eisen voor het label gebaseerd moeten zijn op wetenschappelijke inzichten. Daarbij werd door sommigen ook opgemerkt dat het dierenwelzijn gedurende het hele leven zal moeten worden meegenomen, inclusief transport en slacht. Bovendien werd benadrukt dat de meerprijs voor gelabelde producten de boer ten goede moet komen.
Commissie aan de slag
De voorzitter van de raad van ministers heeft de Europese Commissie opgeroepen om met de uitgesproken aanbevelingen aan de slag te gaan. De Commissie heeft hierop positief gereageerd en hoopt dat een gezamenlijk dierwelzijnslabel de internationale concurrentiepositie van Europese producten zal versterken.
REAGEER