dinsdag, 24 december, 2019 Na de trekkeracties tegen het kabinetsbeleid komt er nu ook een tegenbeweging op gang. Boeren die streven naar een meer natuurinclusieve, klimaatbestendige en toekomstbestendige landbouw hebben zich verenigd in de Boerenraad. En 29 organisaties komen met een gezamenlijk plan voor de transitie naar kringlooplandbouw. Kijken naar lange termijnEen van de oprichters van de Boerenraad is Alex Datema, melkveehouder in het Groningse Briltil en voorzitter van BoerenNatuur, het samenwerkingsverband van agrarische natuurorganisaties. In een interview in het dagblad Trouw zegt hij: ‘In deze tijd van boerenacties lijkt het of iedereen overal tegen is. Maar er zijn ook boeren die tegelijkertijd hard werken aan meer biodiversiteit en klimaatbestendige landbouw. Hun inspanningen zie je weinig terug in de media en bij belangenorganisaties. Wij willen kijken naar de lange termijn: hoe kunnen we anders boeren?’ Ideeën naar ministerDe oprichters van de Boerenraad willen hun ideeën in januari aanbieden aan minister Schouten. ‘Ze zullen niet gaan over maatregelen om stikstof te verminderen, wel over ons beeld van de Nederlandse landbouw, het landschap en de biodiversiteit in 2030’, aldus Datema. Plan voor kringlooplandbouwIn januari krijgt de minister ook bezoek van 29 organisaties die ‒ na een gezamenlijke wandeling van Delfgauw naar Den Haag ‒ hun plan ‘De weg vooruit. In 10 stappen naar kringlooplandbouw’ komen aanbieden. ‘De stikstofcrisis is het symptoom van een landbouwsysteem dat zodanig is geïntensiveerd dat het de draagkracht van onze ecosystemen overschrijdt. Een daadwerkelijke transitie in de landbouw is de enige manier om hier structureel uit te komen.’ Natuur-, milieu- en boerenorganisatiesHet plan ‘De weg vooruit’ is ondertekend door een groot aantal natuur- en milieuorganisaties, maar bijvoorbeeld ook door Netwerk Grondig, Bionext en de Boerenraad.
5 reacties
|
Boerenraad geeft tegengas aan trekkeracties
![]() |
Na de trekkeracties tegen het kabinetsbeleid komt er nu ook een tegenbeweging op gang.
Boeren die streven naar een meer natuurinclusieve, klimaatbestendige en toekomstbestendige landbouw hebben zich verenigd in de Boerenraad. En 29 organisaties komen met een gezamenlijk plan voor de transitie naar kringlooplandbouw.
Kijken naar lange termijn
Een van de oprichters van de Boerenraad is Alex Datema, melkveehouder in het Groningse Briltil en voorzitter van BoerenNatuur, het samenwerkingsverband van agrarische natuurorganisaties. In een interview in het dagblad Trouw zegt hij: ‘In deze tijd van boerenacties lijkt het of iedereen overal tegen is. Maar er zijn ook boeren die tegelijkertijd hard werken aan meer biodiversiteit en klimaatbestendige landbouw. Hun inspanningen zie je weinig terug in de media en bij belangenorganisaties. Wij willen kijken naar de lange termijn: hoe kunnen we anders boeren?’
Ideeën naar minister
De oprichters van de Boerenraad willen hun ideeën in januari aanbieden aan minister Schouten. ‘Ze zullen niet gaan over maatregelen om stikstof te verminderen, wel over ons beeld van de Nederlandse landbouw, het landschap en de biodiversiteit in 2030’, aldus Datema.
Plan voor kringlooplandbouw
In januari krijgt de minister ook bezoek van 29 organisaties die ‒ na een gezamenlijke wandeling van Delfgauw naar Den Haag ‒ hun plan ‘De weg vooruit. In 10 stappen naar kringlooplandbouw’ komen aanbieden. ‘De stikstofcrisis is het symptoom van een landbouwsysteem dat zodanig is geïntensiveerd dat het de draagkracht van onze ecosystemen overschrijdt. Een daadwerkelijke transitie in de landbouw is de enige manier om hier structureel uit te komen.’
Natuur-, milieu- en boerenorganisaties
Het plan ‘De weg vooruit’ is ondertekend door een groot aantal natuur- en milieuorganisaties, maar bijvoorbeeld ook door Netwerk Grondig, Bionext en de Boerenraad.
Reacties
Het stikstofprobleem wordt
Wat zijn het een slimmeriken
verdeel en heers
Gezamenlijk je kop in het
heel goed dat deze club naar
REAGEER