woensdag, 9 maart, 2022 Onderzoekers van Wageningen Livestock Research zien goede mogelijkheden om de klimaatimpact van methaan uit mest sterk terug te dringen met behulp van oxidatie in een biofilter. Al sinds 2020 experimenteren de onderzoekers met zogenaamde ‘methanotrofe’ bacteriën die het sterke broeikasgas methaan omzetten in het 34 keer minder sterke broeikasgas CO2. Biofilter als basisDe onderzoekers hebben een biofilter ontwikkeld dat bestaat uit een betonnen bak waarin een filterbed lig. Dit bestaat uit organisch materiaal, bijvoorbeeld compost, en luchtig verpakkingsmateriaal. Het organisch materiaal is de voedingsbodem voor de methanotrofe bacteriën, het verpakkingsmateriaal zorgt ervoor dat het filterbed niet verstopt raakt. De oxidatie van methaan vindt plaats door biogas op te vangen uit een gasdichte mestopslag en van onderuit door het biofilter te blazen. Hier wordt methaan samengebracht met zuurstof en de aanwezige bacteriën zetten dit mengsel om in CO2 dat via de bovenkant het filter verlaat. Nog praktische knelpuntenHoewel het biofilter goed draait, zijn er volgens de onderzoekers nog wel knelpunten die moeten worden opgelost voordat dit systeem toepasbaar is in de praktijk. Zo wordt de werking van het filter bepaald door de oppervlakte. Hoe groter het filter, hoe meer methaan kan worden omgezet. Maar een groter filter is ook duurder. Daarnaast moet het filter goed worden afgesteld op de methaanconcentratie. Als methaanconcentraties te hoog oplopen ontstaat er ontploffingsgevaar. Onderzoek op meerdere locatiesDe komende tijd zullen de onderzoekers hun experimentele opstelling uitbreiden met meer proeflocaties. Zo willen ze meer inzicht krijgen in de werking van het systeem onder verschillende omstandigheden. Hierbij zal ook worden gekeken naar het effect van bovengrondse biofilters op de bodem- en waterkwaliteit in de omgeving. Uiteindelijk hopen de onderzoekers een kant-en-klare techniek te kunnen opleverend die simpel is toe te passen in de praktijk.
0 reacties
|
Biofilter reduceert klimaatimpact methaan
![]() |
Onderzoekers van Wageningen Livestock Research zien goede mogelijkheden om de klimaatimpact van methaan uit mest sterk terug te dringen met behulp van oxidatie in een biofilter.
Al sinds 2020 experimenteren de onderzoekers met zogenaamde ‘methanotrofe’ bacteriën die het sterke broeikasgas methaan omzetten in het 34 keer minder sterke broeikasgas CO2.
Biofilter als basis
De onderzoekers hebben een biofilter ontwikkeld dat bestaat uit een betonnen bak waarin een filterbed lig. Dit bestaat uit organisch materiaal, bijvoorbeeld compost, en luchtig verpakkingsmateriaal. Het organisch materiaal is de voedingsbodem voor de methanotrofe bacteriën, het verpakkingsmateriaal zorgt ervoor dat het filterbed niet verstopt raakt. De oxidatie van methaan vindt plaats door biogas op te vangen uit een gasdichte mestopslag en van onderuit door het biofilter te blazen. Hier wordt methaan samengebracht met zuurstof en de aanwezige bacteriën zetten dit mengsel om in CO2 dat via de bovenkant het filter verlaat.
Nog praktische knelpunten
Hoewel het biofilter goed draait, zijn er volgens de onderzoekers nog wel knelpunten die moeten worden opgelost voordat dit systeem toepasbaar is in de praktijk. Zo wordt de werking van het filter bepaald door de oppervlakte. Hoe groter het filter, hoe meer methaan kan worden omgezet. Maar een groter filter is ook duurder. Daarnaast moet het filter goed worden afgesteld op de methaanconcentratie. Als methaanconcentraties te hoog oplopen ontstaat er ontploffingsgevaar.
Onderzoek op meerdere locaties
De komende tijd zullen de onderzoekers hun experimentele opstelling uitbreiden met meer proeflocaties. Zo willen ze meer inzicht krijgen in de werking van het systeem onder verschillende omstandigheden. Hierbij zal ook worden gekeken naar het effect van bovengrondse biofilters op de bodem- en waterkwaliteit in de omgeving. Uiteindelijk hopen de onderzoekers een kant-en-klare techniek te kunnen opleverend die simpel is toe te passen in de praktijk.
REAGEER