vrijdag, 14 februari, 2014 Bedrijven met een vrijloopstal beschikken over minder snel beschikbare stikstof uit eigen mest. Dat was een van de conclusies op het symposium over vrijloopstallen in Bunschoten. De totale hoeveelheid stikstof in vrijloopstallenmest (humest) is wel hoger (7,7 gram stikstof per kilo) dan in drijfmest (4,4 gram stikstof per kilo). De hoeveelheid snel beschikbare stikstof (minerale stikstof) is in humest echter veel lager: 0,5 gram stikstof per kilo tegen 2,2 gram stikstof per kilo drijfmest. Drijfmest aanvoerenIn de praktijk betekent dit dat melkveehouders met een vrijloopstal meer moeite moeten doen om rond te komen met de bemesting. De stikstof uit humest komt te langzaam vrij om in het voorjaar de grasgroei vlot op gang te helpen, terwijl de ruimte voor kunstmest ook op bedrijven met vrijloopstallen aan grenzen is gebonden. Op extensieve bedrijven waar ruimte is voor mestaanvoer en waar achter het voerhek nog een gedeelte drijfmest wordt opgevangen, is het probleem kleiner, maar andere bedrijven voeren een deel van de humest als compost af om vervolgens drijfmest aan te voeren. Meer transportbewegingenFinancieel gezien hoeven ondernemers hier niet slechter van te worden. Humest kan als waardevolle bodemverbeteraar geld opbrengen en de aanvoer van drijfmest is doorgaans ook lucratief. Wel is het de vraag of deze oplossing milieutechnisch gezien goed uitpakt. Het aantal transportbewegingen neemt immers toe en de stikstof die bedrijven met een vrijloopstal moeten aanvoeren, is in een eerder stadium als ammoniakemissie verloren gegaan. Eerder mest afvoerenHet knelpunt zou volgens Kees Peijs, melkveehouder met een vrijloopstal in Etten-Leur, aangepakt moeten worden door een aanpassing van de werkingscoëfficiënt. Daarmee ontstaat extra ruimte om mest te plaatsen. ‘Wij hebben een andere mestsoort, onze mest zit dichter bij compost dan bij drijfmest.’ Toch is het de vraag in hoeverre dit een verschil maakt: humest heeft een ongunstige verhouding tussen stikstof en fosfaat, waardoor bedrijven met een vrijloopstal sneller tegen mestafvoer aanlopen.
0 reacties
|
Bemesting knelt op bedrijf met vrijloopstal
Bedrijven met een vrijloopstal beschikken over minder snel beschikbare stikstof uit eigen mest. Dat was een van de conclusies op het symposium over vrijloopstallen in Bunschoten.
De totale hoeveelheid stikstof in vrijloopstallenmest (humest) is wel hoger (7,7 gram stikstof per kilo) dan in drijfmest (4,4 gram stikstof per kilo). De hoeveelheid snel beschikbare stikstof (minerale stikstof) is in humest echter veel lager: 0,5 gram stikstof per kilo tegen 2,2 gram stikstof per kilo drijfmest.
Drijfmest aanvoeren
In de praktijk betekent dit dat melkveehouders met een vrijloopstal meer moeite moeten doen om rond te komen met de bemesting. De stikstof uit humest komt te langzaam vrij om in het voorjaar de grasgroei vlot op gang te helpen, terwijl de ruimte voor kunstmest ook op bedrijven met vrijloopstallen aan grenzen is gebonden. Op extensieve bedrijven waar ruimte is voor mestaanvoer en waar achter het voerhek nog een gedeelte drijfmest wordt opgevangen, is het probleem kleiner, maar andere bedrijven voeren een deel van de humest als compost af om vervolgens drijfmest aan te voeren.
Meer transportbewegingen
Financieel gezien hoeven ondernemers hier niet slechter van te worden. Humest kan als waardevolle bodemverbeteraar geld opbrengen en de aanvoer van drijfmest is doorgaans ook lucratief. Wel is het de vraag of deze oplossing milieutechnisch gezien goed uitpakt. Het aantal transportbewegingen neemt immers toe en de stikstof die bedrijven met een vrijloopstal moeten aanvoeren, is in een eerder stadium als ammoniakemissie verloren gegaan.
Eerder mest afvoeren
Het knelpunt zou volgens Kees Peijs, melkveehouder met een vrijloopstal in Etten-Leur, aangepakt moeten worden door een aanpassing van de werkingscoëfficiënt. Daarmee ontstaat extra ruimte om mest te plaatsen. ‘Wij hebben een andere mestsoort, onze mest zit dichter bij compost dan bij drijfmest.’ Toch is het de vraag in hoeverre dit een verschil maakt: humest heeft een ongunstige verhouding tussen stikstof en fosfaat, waardoor bedrijven met een vrijloopstal sneller tegen mestafvoer aanlopen.
REAGEER