maandag, 27 mei, 2019 De verkoop van Fairebel-melk, die Belgische melkveehouders een prijs van 45 eurocent per liter oplevert, is gestegen tot bijna 10 miljoen liter per jaar. Dat schrijft Vilt op zijn website. Fairebel werd tijdens de zuivelcrisis tien jaar geleden door enkele melkveehouders opgericht. Ondertussen bestaat Faircoop, de coöperatieve beheerder van het merk, uit 550 melkveehouders verspreid over heel Vlaanderen en Wallonië. Het verwerkte volume in 2018 van 9,5 miljoen liter is maar een fractie van de hoeveelheid die deze leden gezamenlijk produceren. De coöperatie verwerkt de huidige afzet uit de gangbare melkstroom en betaalt alle leden voor gemiddeld zo’n 20.000 tot 30.000 liter de beoogde prijs van 45 eurocent per liter. Fatsoenlijk inkomenDoor het assortiment aan zuivelproducten steeds verder uit te breiden wil de coöperatie het totale volume laten stijgen. Op dit moment bestaat het gamma uit drinkmelk, volle melk met chocoladesmaak, een ijsassortiment, kaas en boter. Alle producten worden in de detailhandel verkocht tegen een adviesprijs die het resultaat is van een juiste winstverdeling tussen de verschillende schakels in de zuivelketen. Leden-melkveehouders zijn verplicht om zelf promotie te voeren op de winkelvloer. De producten worden in de markt gezet als eerlijke melk die landbouwers in staat stelt om een fatsoenlijk inkomen uit arbeid te halen. Eigen melkophalingDit jaar start Faircoop ook met melkophaling bij enkele Fairebel-boeren langs de Belgisch-Luxemburgse grens, dicht bij Luxemburgse zuivelverwerker Luxlait, die de Fairebel-producten maakt. Dat vertelt voorzitter Erwin Schöpges aan Vilt. Hierdoor zullen de Fairebel-producten voortaan gemaakt worden van de melk van een aantal van de eigen leden. Ook consumenten kunnen zich verbinden aan de coöperatie door aandelen te kopen. Het dividend van maximaal 6 procent wordt hun uitbetaald in de vorm van een waardebon voor de aankoop van Fairebel-producten. Voor de verkoop van de melk en zuivel vond de coöperatie zowat alle warenhuisketens bereid.
0 reacties
|
Belgische ‘faire melk’ stijgt naar volume van 10 miljoen liter
De verkoop van Fairebel-melk, die Belgische melkveehouders een prijs van 45 eurocent per liter oplevert, is gestegen tot bijna 10 miljoen liter per jaar. Dat schrijft Vilt op zijn website.
Fairebel werd tijdens de zuivelcrisis tien jaar geleden door enkele melkveehouders opgericht. Ondertussen bestaat Faircoop, de coöperatieve beheerder van het merk, uit 550 melkveehouders verspreid over heel Vlaanderen en Wallonië.
Het verwerkte volume in 2018 van 9,5 miljoen liter is maar een fractie van de hoeveelheid die deze leden gezamenlijk produceren. De coöperatie verwerkt de huidige afzet uit de gangbare melkstroom en betaalt alle leden voor gemiddeld zo’n 20.000 tot 30.000 liter de beoogde prijs van 45 eurocent per liter.
Fatsoenlijk inkomen
Door het assortiment aan zuivelproducten steeds verder uit te breiden wil de coöperatie het totale volume laten stijgen.
Op dit moment bestaat het gamma uit drinkmelk, volle melk met chocoladesmaak, een ijsassortiment, kaas en boter. Alle producten worden in de detailhandel verkocht tegen een adviesprijs die het resultaat is van een juiste winstverdeling tussen de verschillende schakels in de zuivelketen.
Leden-melkveehouders zijn verplicht om zelf promotie te voeren op de winkelvloer. De producten worden in de markt gezet als eerlijke melk die landbouwers in staat stelt om een fatsoenlijk inkomen uit arbeid te halen.
Eigen melkophaling
Dit jaar start Faircoop ook met melkophaling bij enkele Fairebel-boeren langs de Belgisch-Luxemburgse grens, dicht bij Luxemburgse zuivelverwerker Luxlait, die de Fairebel-producten maakt. Dat vertelt voorzitter Erwin Schöpges aan Vilt. Hierdoor zullen de Fairebel-producten voortaan gemaakt worden van de melk van een aantal van de eigen leden.
Ook consumenten kunnen zich verbinden aan de coöperatie door aandelen te kopen. Het dividend van maximaal 6 procent wordt hun uitbetaald in de vorm van een waardebon voor de aankoop van Fairebel-producten.
Voor de verkoop van de melk en zuivel vond de coöperatie zowat alle warenhuisketens bereid.
REAGEER