Arjan van Mourik: ‘Herinneringen uit de mkz-tijd komen weer boven’


Veehouders zijn al lang blij dat veehandelaar Arjan van Mourik nog kalveren komt halen
vrijdag, 3 april, 2020

Het openbare leven in Nederland en Vlaanderen ligt als gevolg van de uitbraak van het coronavirus goeddeels stil. Maar het werk in de melkveehouderij gaat iedere dag door. Hoe lukt dat? En hoe raakt deze crisis mensen persoonlijk? Veeteelt belt vanuit het thuiskantoor met werkers in het veld. Arjan van Mourik uit Nieuwland (Zuid-Holland) is veehandelaar en werkt in de Alblasserwaard, Vijfheerenlanden en een aangelegen deel van Noord Brabant.

‘De tijd dat er wat lacherig werd gedaan over het coronavirus is wel gedaan. Eén van mijn klanten ligt inmiddels aan de beademing in het ziekenhuis in Rotterdam en dat heeft natuurlijk een enorme impact op de familie. Ik leef erg met hen mee. Nee, zorgen over mijn eigen gezondheid maak ik me niet. Maar ik ben wel voorzichtig. En dat geldt ook voor de boeren. Inmiddels neemt iedereen het heel serieus. Handen schudden is er niet meer bij, net als koffiedrinken bij klanten. En op het kalververzamelcentrum zit de kantine dicht en ben ik snel weer weg. Ik heb nog nooit zo weinig collega-veehandelaren gesproken als de laatste weken.’

Vleesvraag verschuift

‘De coronacrisis en beperkende maatregelen hebben grote invloed op de veehandel. De opbrengst van slachtkoeien is nu veertig tot vijftig cent per kilo lager dan drie weken geleden. Niet omdat er geen afzet is voor het vlees, maar de vraag verschuift. Onder andere vanwege de sluiting van de horeca is de afzet van luxere delen sterk gedaald. Daar staat er tegenover dat er juist veel meer vraag is naar bijvoorbeeld goedkoop gehakt. Dit betekent dat ook duurder vlees in de gehaktmolen gaat en dat komt de verwaarding van slachtkoeien natuurlijk niet ten goede.'

Kalverprijzen onderuit

‘De kalverprijzen zijn in korte tijd met vijf, zes tientjes gezakt en zullen in de komende weken nog verder zakken. Maar een deel van de klanten is al lang blij dat ik de kalveren nog gewoon kan komen halen. Veehouders die de mkz-crisis hebben meegemaakt weten wat er kan gebeuren als dieren niet meer van het erf mogen. Die herinneringen komen nu weer boven. Er is angst dat dit weer kan gebeuren. Ik sluit ook niet uit dat we te maken krijgen met een situatie dat er niet genoeg ruimte meer is om alle kalveren te plaatsen. De afzet van vette kalveren is op dit moment moeizaam. Veel kalfsvlees wordt geëxporteerd naar Zuid-Europese landen zoals Italië. Behalve dat de horeca ook in dit land al weken dicht zit, hebben consumenten daar wel wat anders aan hun hoofd dan luxe koken. De slachterijen zijn dan ook terughoudend als het gaat om het aantal dieren dat ze afnemen.’

Onzekerheid regeert

‘Ik merk dat boeren zich grote zorgen maken over de financiële gevolgen van deze crisis. Wat doet dit met de melkprijs? En hoe lang houden de lage vleesprijzen aan? Iedereen hoopt dat de beperkingen van korte duur zijn en dat de vraag daarna weer aantrekt. Maar de onzekerheid regeert.’

 


0 reacties

Veehouders zijn al lang blij dat veehandelaar Arjan van Mourik nog kalveren komt halen
vrijdag, 3 april, 2020

Het openbare leven in Nederland en Vlaanderen ligt als gevolg van de uitbraak van het coronavirus goeddeels stil. Maar het werk in de melkveehouderij gaat iedere dag door. Hoe lukt dat? En hoe raakt deze crisis mensen persoonlijk? Veeteelt belt vanuit het thuiskantoor met werkers in het veld. Arjan van Mourik uit Nieuwland (Zuid-Holland) is veehandelaar en werkt in de Alblasserwaard, Vijfheerenlanden en een aangelegen deel van Noord Brabant.

‘De tijd dat er wat lacherig werd gedaan over het coronavirus is wel gedaan. Eén van mijn klanten ligt inmiddels aan de beademing in het ziekenhuis in Rotterdam en dat heeft natuurlijk een enorme impact op de familie. Ik leef erg met hen mee. Nee, zorgen over mijn eigen gezondheid maak ik me niet. Maar ik ben wel voorzichtig. En dat geldt ook voor de boeren. Inmiddels neemt iedereen het heel serieus. Handen schudden is er niet meer bij, net als koffiedrinken bij klanten. En op het kalververzamelcentrum zit de kantine dicht en ben ik snel weer weg. Ik heb nog nooit zo weinig collega-veehandelaren gesproken als de laatste weken.’

Vleesvraag verschuift

‘De coronacrisis en beperkende maatregelen hebben grote invloed op de veehandel. De opbrengst van slachtkoeien is nu veertig tot vijftig cent per kilo lager dan drie weken geleden. Niet omdat er geen afzet is voor het vlees, maar de vraag verschuift. Onder andere vanwege de sluiting van de horeca is de afzet van luxere delen sterk gedaald. Daar staat er tegenover dat er juist veel meer vraag is naar bijvoorbeeld goedkoop gehakt. Dit betekent dat ook duurder vlees in de gehaktmolen gaat en dat komt de verwaarding van slachtkoeien natuurlijk niet ten goede.'

Kalverprijzen onderuit

‘De kalverprijzen zijn in korte tijd met vijf, zes tientjes gezakt en zullen in de komende weken nog verder zakken. Maar een deel van de klanten is al lang blij dat ik de kalveren nog gewoon kan komen halen. Veehouders die de mkz-crisis hebben meegemaakt weten wat er kan gebeuren als dieren niet meer van het erf mogen. Die herinneringen komen nu weer boven. Er is angst dat dit weer kan gebeuren. Ik sluit ook niet uit dat we te maken krijgen met een situatie dat er niet genoeg ruimte meer is om alle kalveren te plaatsen. De afzet van vette kalveren is op dit moment moeizaam. Veel kalfsvlees wordt geëxporteerd naar Zuid-Europese landen zoals Italië. Behalve dat de horeca ook in dit land al weken dicht zit, hebben consumenten daar wel wat anders aan hun hoofd dan luxe koken. De slachterijen zijn dan ook terughoudend als het gaat om het aantal dieren dat ze afnemen.’

Onzekerheid regeert

‘Ik merk dat boeren zich grote zorgen maken over de financiële gevolgen van deze crisis. Wat doet dit met de melkprijs? En hoe lang houden de lage vleesprijzen aan? Iedereen hoopt dat de beperkingen van korte duur zijn en dat de vraag daarna weer aantrekt. Maar de onzekerheid regeert.’

 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.