maandag, 6 juni, 2016 Nederlandse melkveehouders wisten opnieuw een daling van het antibiotiumgebruik in hun sector te bewerkstelligen, zo blijkt uit de gebruikscijfers van 2015 die Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) vandaag presenteerde. In 2015 gebruikten melkveehouders in totaal 2,2 procent minder antibiotica dan in 2014. Het totaal verbruik komt daarmee uit op 2,2 dierdagdoseringen. In 2014 was dit 2,3, in 2012 was het gemiddelde gebruik nog 2,9 dierdagdoseringen. Waar het gebruik van mastitisinjectoren gelijk bleef ten opzichte van 2014, was er een lichte daling te zien bij de droogzetters (van 1,3 naar 1,2 dierdagdoseringen) en de orale antibiotica bij kalveren (van 3,8 naar 3,7 dierdagdoseringen). Staatssecretaris positiefVoorafgaand aan de presentatie aan de pers, had het expertpanel van de SDa zijn bevindingen gerapporteerd aan staatssecretaris Van Dam. Voorzitter Dick Heederik van het expertpanel liet weten dat de staatssecretaris positief was over de resultaten die zijn bereikt. ‘Van Dam onderschrijft de routekaart die wij presenteerden om het antibioticumgebruik nog verder terug te kunnen dringen.’ MaatwerkDie routekaart gaat onder meer uit van meer maatwerk per sector. In de melkveesector is bijvoorbeeld te zien dat de daling afvlakt; het gemiddeld gebruik bevindt zich op een laag niveau. In deze sector ziet Heederik mogelijkheden voor ‘eindwaarden’. Wanneer een bedrijf structureel boven die eindwaarde presteert, is ingrijpen nodig. Met name bedrijven die structureel een hoog antibioticumgebruik hebben, zijn een gevaar voor resistentievorming. Verdere daling mogelijkHeederik ziet nog voldoende mogelijkheden voor een verdere reductie van het antibioticumgebruik. Daarvoor is wel verder onderzoek nodig van kritische succesfactoren. Ook dit is een van de onderdelen van de routekaart. De staatssecretaris stelt hiervoor financiële middelen beschikbaar. Uit dergelijke onderzoeken moet ook blijken welk deel van het antibioticumgebruik vermijdbaar is. Bovendien zijn die onderzoeken de basis voor nieuwe benchmarkwaarden die de SDa wil opstellen. De oude waarden waren gebaseerd op feitelijk gebruik in het verleden, de nieuwe waarden worden onderbouwde streefwaarden. De SDa wil niet naar een nullijn: zieke dieren moeten behandeld kunnen worden. Het volledige rapport over het gebruik van antibiotica in de veehouderij is hier te lezen.
0 reacties
|
Antibioticumgebruik melkveesector daalt 2,2 procent
Nederlandse melkveehouders wisten opnieuw een daling van het antibiotiumgebruik in hun sector te bewerkstelligen, zo blijkt uit de gebruikscijfers van 2015 die Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) vandaag presenteerde.
In 2015 gebruikten melkveehouders in totaal 2,2 procent minder antibiotica dan in 2014. Het totaal verbruik komt daarmee uit op 2,2 dierdagdoseringen. In 2014 was dit 2,3, in 2012 was het gemiddelde gebruik nog 2,9 dierdagdoseringen. Waar het gebruik van mastitisinjectoren gelijk bleef ten opzichte van 2014, was er een lichte daling te zien bij de droogzetters (van 1,3 naar 1,2 dierdagdoseringen) en de orale antibiotica bij kalveren (van 3,8 naar 3,7 dierdagdoseringen).
De vleeskalversector liet een stijging van het antibioticumgebruik zien van 4,3 procent ten opzichte van 2014.
Staatssecretaris positief
Voorafgaand aan de presentatie aan de pers, had het expertpanel van de SDa zijn bevindingen gerapporteerd aan staatssecretaris Van Dam. Voorzitter Dick Heederik van het expertpanel liet weten dat de staatssecretaris positief was over de resultaten die zijn bereikt. ‘Van Dam onderschrijft de routekaart die wij presenteerden om het antibioticumgebruik nog verder terug te kunnen dringen.’
Maatwerk
Die routekaart gaat onder meer uit van meer maatwerk per sector. In de melkveesector is bijvoorbeeld te zien dat de daling afvlakt; het gemiddeld gebruik bevindt zich op een laag niveau. In deze sector ziet Heederik mogelijkheden voor ‘eindwaarden’. Wanneer een bedrijf structureel boven die eindwaarde presteert, is ingrijpen nodig. Met name bedrijven die structureel een hoog antibioticumgebruik hebben, zijn een gevaar voor resistentievorming.
Verdere daling mogelijk
Heederik ziet nog voldoende mogelijkheden voor een verdere reductie van het antibioticumgebruik. Daarvoor is wel verder onderzoek nodig van kritische succesfactoren. Ook dit is een van de onderdelen van de routekaart. De staatssecretaris stelt hiervoor financiële middelen beschikbaar. Uit dergelijke onderzoeken moet ook blijken welk deel van het antibioticumgebruik vermijdbaar is. Bovendien zijn die onderzoeken de basis voor nieuwe benchmarkwaarden die de SDa wil opstellen. De oude waarden waren gebaseerd op feitelijk gebruik in het verleden, de nieuwe waarden worden onderbouwde streefwaarden. De SDa wil niet naar een nullijn: zieke dieren moeten behandeld kunnen worden.
Het volledige rapport over het gebruik van antibiotica in de veehouderij is hier te lezen.
REAGEER