Maatschappij

Nederlands kweekvlees vanaf 2024 in Azië op het menu

In Singapore geldt een andere toelatingsmethode, waardoor kweekvlees vanaf 2024 al verkocht en geconsumeerd mag worden
In Singapore geldt een andere toelatingsmethode, waardoor kweekvlees vanaf 2024 al verkocht en geconsumeerd mag worden

In Nederland geproduceerd kweekvlees wordt vanaf volgend jaar verkocht in Azië waardoor dit het eerste werelddeel wordt waar kweekvlees zal worden verkocht en geconsumeerd. Sector specialist Food bij ING Ceel Elemans ziet kweekvlees voorlopig nog niet op het bord van de Nederlandse consument liggen.

Vanaf volgend jaar komt Nederlands kweekvlees in de vorm van worstjes en dumplings op de menukaarten van restaurants in Singapore te staan. Vanaf 2025 ligt het kweekvlees daar ook in de schappen van plaatselijke supermarkten. Het kweekvlees, in dit geval varkensvlees, is afkomstig van het bio technologisch bedrijf Meatable uit Delft. Dat meldt het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP).  

Nog niet toegestaan

Dat kweekvlees binnenkort op het bord van de Nederlandse consument ligt, ziet Ceel Elemans - Sector specialist Food bij ING - voorlopig niet gebeuren. In Europa is de verkoop van dit product namelijk nog niet toegestaan door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Kweekvlees is een voedingsmiddel dat nog nooit in Europa is verkocht. Hierdoor valt het onder novel-food en moet het eerst getoetst worden aan de Novel Food Verordening om de voedselveiligheid te waarborgen. Naast de Europese goedkeuring moet kweekvlees goedgekeurd worden in Nederland. In Singapore is er geen Novel Food Verordening en wordt kweekvlees op andere manieren beoordeeld, waardoor het vanaf volgend jaar al op de markt kan komen.

Half miljard voor doorontwikkeling

Om kweekvlees prijstechnisch interessant te maken voor de consument is volgens Elemans een daling van de productiekosten en daarmee opschaling noodzakelijk. Om producten en processen op onder meer het gebied van kweekvlees sneller door te ontwikkelen investeren DSM – een bedrijf gericht op voeding, gezondheid en biowetenschappen - en verzekeraar ASR de komende twintig jaar een half miljard euro in de Biotech Campus in Delft. Op deze campus komen R&D, start- en scale-ups, fermentatie-expertise en commerciële activiteiten op onder meer het gebied van kweekvlees samen.

Ook Britse regering investeert

Ook in Groot-Brittannië wordt er geïnvesteerd in de productie van kweekvlees. De Britse regering investeert van 2023 tot 2030 zo'n 12 miljoen dollar in een nieuw onderzoekscentrum voor kweekvlees en duurzame eiwitten, onder andere gericht op het produceren van kweekvlees op grotere schaal.