Liveblog demonstratie: wat Schouten betreft geen halvering

Veeteelt houdt een liveblog bij over de demonstratie in Den Haag (foto via Boerenactie op twitter)

Tijdens de demonstratie verzamelt Veeteelt al het nieuws omtrent de gebeurtenissen in Den Haag in deze liveblog. Er is ook via deze link een fotoserie te volgen omtrent het boerenprotest (foto header via Boerenactie op Twitter). De liveblog is inmiddels afgelopen.

01 okt 2019 2 jaar geleden
Protest ten einde
Met de terugkomst van onze redacteur Jerom Rozendaal is voor Veeteelt reden om de liveblog af te ronden. Er zijn nog veel boeren onderweg naar huis, maar we kunnen stellen dat het een unieke dag is waar nog lang over na gepraat zal worden. Alle lezers: bedankt voor het volgen van deze liveblog.
01 okt 2019 2 jaar geleden
De Wereld Draait Door
Ook in het televisieprogramma De Wereld Draait Door is aandacht voor het protest, waar melkveehouder Erik Luiten en varkenshouder Ben Hooyer uitleggen waarom ze protesteren. 'Het was zo mooi dat elke boer, veehouder, akkerbouwer of visser, allemaal schouder aan schouder voor hetzelfde doel op het Malieveld stonden'. Ook Jesse Klaver zit aan tafel, die spreekt over een 'ontzettend bijzondere dag'. Een verfrissende discussie met flinke diepgang.
01 okt 2019 2 jaar geleden
Malieveld weer leeg
De laatste trekker heeft het Malieveld weer verlaten. Het zal nog even duren voor alle trekkers weer op het erf zijn, maar de demonstratie in Den Haag is hiermee echt voorbij.
01 okt 2019 2 jaar geleden
Speelgoedtrekkers
De #doneerjetrekkertje wordt door de organisatie gezien als een succes. Vandaag haalden ze 1236 speelgoedtrekkertjes op voor kinderen in Den Haag.
01 okt 2019 2 jaar geleden
Files vallen mee
Uiteindelijk was het maximum aantal files deze avondspits iets meer dan 700 kilometer. De verwachte buien vielen mee, waardoor het aantal files ook minder groot was dan verwacht. Inmiddels is de weg naar het Malieveld, die door de protesten werd afgesloten, ook weer open voor al het verkeer.
01 okt 2019 2 jaar geleden
Boeren ontzien
Volgens een enquete van Nieuwsuur willen de meeste Nederlanders boeren ontzien bij het reduceren van stikstofuitstoot. Als boeren hun veestapel moeten inkrimpen om de uitstoot van stikstof terug te dringen, moeten ze daarvoor gecompenseerd worden. Dat vindt twee derde van de Nederlanders, blijkt uit een Ipsos-enquête in opdracht van Nieuwsuur.
01 okt 2019 2 jaar geleden
Wegen lopen weer vol
De ANWB waarschuwt weer voor een zeer zware spits, die vroeg begint en naast de terugtocht van de trekkers ook weer te maken krijgt met slecht weer. Ze verwachten overigens niet dat het de spits van vanmorgen zal overtreffen.
01 okt 2019 2 jaar geleden
Steunacties
Tijdens de demonstratie in Den Haag zijn er elders in het land ook steunbetuigingen van boeren geweest. Zo heeft op de snelweg tussen Hoogeveen en Zwolle een langzaamaanactie plaatsgevonden met een grote groep trekkers. Ook op andere plaatsen in Nederland, zoals in Bellingwolde, verzamelden boeren met trekkers om steun aan de actie te uiten.
01 okt 2019 2 jaar geleden
Eerste trekkers beginnen aan terugtocht
De speeches zitten erop en de eerste boeren vertrekken onder luid getoeter weer van het Malieveld. Om te voorkomen dat de boeren het protest voortzetten in het Binnenhof is daar de boel hermetisch afgesloten door een lange rij politie.
01 okt 2019 2 jaar geleden
De Groot en Klaver
Inmiddels zijn ook andere politici aan het woord geweest, die met minder enthousiasme zijn onthaald door de aanwezige boeren. Zowel Jesse Klaver als Tjeerd de Groot melden dat het onontkoombaar is dat ook de boeren wat zullen voelen van de aanpak aan klimaatproblemen.
01 okt 2019 2 jaar geleden
Hulp bieden aan stoppers
Na afloop van de speech werd de minister nog kort geïnterviewd, waarin ze nog toelichtte dat er geen sprake is van generieke halvering als het aan haar ligt, maar als er boeren graag willen stoppen daar hulp bij komt. 'Zolang de boeren die willen doorgaan ook door kunnen gaan.' Ze geeft verder aan dat ze de grote opkomst erg indrukwekkend vindt.
01 okt 2019 2 jaar geleden
Geen halvering
De landbouw blijft altijd in ontwikkeling vertelt Schouten. Ze zegt dat de sector altijd in staat is geweest om mee te gaan in veranderingen en dat daar trots op mag zijn. Een paar uitgangspunten die ze noemt: een landbouw met elkaar, elk gebied een eigen oplossing, en dat bedrijven moeten kunnen blijven in de toekomst. 'Zolang ik minister van landbouw ben houdt dat in dat er wat mij betreft geen halvering van de veestapel komt.'
01 okt 2019 2 jaar geleden
Minister aan het woord
Carola Schouten spreekt eerst over het respect dat ze heeft voor alle boeren die zijn gekomen. 'Niemand kon vanmorgen nog om de boeren heen'. Ook zegt ze trots te zijn op de boeren en aanwezig is om te luisteren en een hart onder de riem te steken. 'Waardering ontbreekt te vaak. Ik wil niet alleen over jullie praten, maar ook mét jullie praten.' Ze vertelt verder over haar eigen ervaringen in het boerenleven en dat er meer waardering voor mag komen.
01 okt 2019 2 jaar geleden
Klare taal
De veehouder Bart Kemp spreekt klare taal uit aan minister Schouten. Zo heeft hij het over hoe de regels van dit ministerie tot chaos en een belemmering van het werkplezier van alle agrariërs in Nederland heeft gezorgd. Hij pleit voor herwaardering van de huidige landbouw in Nederland
01 okt 2019 2 jaar geleden
Bart Kemp
Bart Kemp vertelt in zijn toespraak dat Den Haag toe is aan boerenverstand. Daaraan voegt hij toe dat hij van de aanwezige boeren respectvolle reacties verwacht. Hij vervolgt met een toespraak voor minister Schouten.
01 okt 2019 2 jaar geleden
Speeches beginnen
Dagvoorzitter Aart van Cooten heeft het programma geopend en inmiddels is de initiatiefnemer aan het woord
01 okt 2019 2 jaar geleden
Meer dan 1.100 speelgoedtrekkers
Voor de actie #doneerjetrekkertje zijn inmiddels al ruim 1.100 speelgoedtrekkers ingeleverd. Die worden in Den Haag gedoneerd aan kinderen.
01 okt 2019 2 jaar geleden
Feestelijke sfeer
Volgens onze redacteur ter plaatse is de sfeer heel goed en bijna feestelijk te noemen. Het aantal trekkers is nog verder opgelopen, de schatting gaat nu al richting 600 voertuigen. Over tien minuten beginnen de speeches van Bart Kemp, Minister Schouten en vele anderen.
01 okt 2019 2 jaar geleden
Radio 1 poll
Ruim 24.000 mensen hebben gestemd op de poll 'Boeren verdienen alle steun voor hun protest' van Radio 1. 94 procent van de stemmers is het hiermee eens.
01 okt 2019 2 jaar geleden
Bussen aangekomen
Rijen met bussen zijn inmiddels geparkeerd bij het Malieveld, zo meldt onze redacteur ter plaatse. Over een uur begint het openingswoord van Bart Kemp, een van de organisatoren.
01 okt 2019 2 jaar geleden
Malieveld vol
De politie van Den Haag meldt dat het Malieveld geen meer trekkers aan kan. Er wordt ingeschat dat er nu 400 tractoren op de protestlocatie staan. Ook via het strand proberen boeren het stadscentrum te bereiken.
01 okt 2019 2 jaar geleden
Onderweg
Veeteeltredacteur Jerom Rozendaal is met een bus met 92 boeren onderweg naar Den Haag. Vanuit het hele land worden per bus boeren opgepikt om op het Malieveld te protesteren. In de bus worden T-shirts uitgedeeld met 'Jouw voedsel, onze passie'. In andere bussen worden ook shirts uitgedeeld, waaronder met de hashtag #trotsopdeboer.
01 okt 2019 2 jaar geleden
Foto verzameling
Een impressie van het protest tot nu toe staat inmiddels op de site. De fotoserie is te bekijken via de link in de tekst bovenaan de pagina.
01 okt 2019 2 jaar geleden
Andere acties in het land
Niet alleen in Den Haag wordt actie gevoerd. Ook bij het Mediapark wordt gedemonstreerd door een kleine groep boeren die onderweg zijn naar het Malieveld. In Groningen is een actie waar boeren broodjes uitdelen op het treinstation tussen 12.00 en 17.00. Bij Dedemsvaart protesteren ook kinderen door in een colonne van traptrekkers naar school te gaan.
01 okt 2019 2 jaar geleden
Meer dan 75 trekkers
Volgens de laatste geluiden is het aantal trekkers dat in eerste instantie werd toegelaten op het Malieveld losgelaten. Zo staan er nu ongeveer 120 trekkers in plaats van 75.
01 okt 2019 2 jaar geleden
Drukste ochtendspits ooit
De ANWB meldt dat de grote stroom aan trekkers ertoe heeft geleid dat vandaag de drukste ochtendspits aller tijden is gemeten. Om kwart over acht stond er 1.100 kilometer file. Inmiddels lost het weer op, behalve rond Den Haag. Daar zijn wegen afgesloten om te voorkomen dat meer tractoren de stad in gaan.
01 okt 2019 2 jaar geleden
Aftrap om 13.00
Het programma op het Malieveld begint om 13.00 uur, onder andere Minister Schouten, Henk Bleker, Sieta van Keimpema en ook Tjeerd de Groot van D66 zullen aanwezig zijn en spreken.
01 okt 2019 2 jaar geleden
Trending topics
De hashtags #boerenprotest #boerenactie #agractie #trotsopdeboer en #boerenopstand zijn inmiddels trending topic op Twitter.
01 okt 2019 2 jaar geleden
ME ingezet
De politie van Den Haag en omstreken laat met een tweet weten dat er ME is ingezet om het verkeer rondom Den Haag te reguleren en zo te voorkomen dat meer trekkers de stad in komen.
01 okt 2019 2 jaar geleden
Meer dan 1000 km file
Inmiddels meldt de ANWB dat er meer dan 1000 kilometer file staat op de Nederlandse wegen. Dit komt deels door de tractoren, maar komt ook door veel ongevallen die niks te maken hebben met het boerenprotest
01 okt 2019 2 jaar geleden
Den Haag vol
De 75 toegestane tractoren in de binnenstad van Den Haag zijn inmiddels gearriveerd. De organisatie van de actie roept de overige trekkers op om niet de binnenstad in te komen.
01 okt 2019 2 jaar geleden
Radio-aandacht
Ook op de radio wordt al veel aandacht besteed aan de boerenprotesten. Zo vertelde op Radio 2 een veehouder dat ze vannacht om 2 uur vertrokken en met begeleiding van motoragenten inmiddels op de snelweg rond Utrecht rijden.
01 okt 2019 2 jaar geleden
Heel veel file
Veel boeren zijn vannacht al vertrokken per trekker naar Den Haag, van wie velen al rond Utrecht rijden. Op het moment staat er ruim 360 kilometer file op de Nederlandse snelwegen, mede veroorzaakt door de tractoren en het weer.
30 sep 2019 2 jaar geleden
Volop voorbereidingen
Volgens de organisatoren van de demonstratie zijn er meer dan 10.000 boeren die van plan zijn naar Den Haag te gaan. In de vroege uurtjes zullen er vanuit het hele land al zo'n 1000 à 2000 trekkers vertrekken naar Den Haag. Rijkswaterstaat verwacht een zware ochtendspits.

REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.