Maatschappij

Koetoilet populairder onder vaarzen en bij lagere temperatuur

Het koetoilet vangt per koe bijna zes urinelozingen per dag op
Het koetoilet vangt per koe bijna zes urinelozingen per dag op

De leeftijd van de koe en de staltemperatuur hebben veel invloed op het aantal bezoekmomenten van het koetoilet.

Dat blijkt uit het project ‘Mestscheiden in melkveestallen’ van Dairy Campus in Leeuwarden, waarin onder meer de invloed van het koetoilet op het gedrag van de koe werd bestudeerd. Het koetoilet – een verrijkte krachtvoerbox die koeien stimuleert om te urineren, deze urine opvangt, afvoert en opslaat – werd vaker door vaarzen bezocht dan door oudere koeien. Hierdoor kunnen er meer lozingen van vaarzen worden opgevangen.

Meer stimulaties bij hogere temperatuur

Bij een staltemperatuur van 5 tot 10 graden bezochten de koeien het koetoilet het vaakst. Lag de temperatuur hoger of lager, dan daalde het aantal bezoeken geleidelijk. Ook het aantal stimulaties was afhankelijk van de staltemperatuur. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer stimulaties er werden gegeven. Dit liep geleidelijk op van 42 stimulaties bij -5 graden tot 52 stimulaties bij 20 graden.

Stimulatie blijkt zinvol

Bij drie van de vijf bezoeken aan het koetoilet werd urine opgevangen. Hierdoor concluderen de onderzoekers dat stimulatie van urinelozingen door massage van de huid tussen de uier en de vulva werkt. Per koe werden bijna zes urinelozingen per dag opgevangen. De onderzoekers verwachten dat door de stimulatie het aantal lozingen is toegenomen, maar dat de hoeveelheid urine bij opgewekte lozingen lager ligt dan bij spontane lozingen.

Desondanks de invloed van het koetoilet op het welzijn van de koe in dit project niet is onderzocht, zagen de onderzoekers geen tekenen dat door de stimulatie of het koetoilet de koeien ongemak ondervonden.

Eerder maakte Veeteelt een video over het koetoilet.