Maatschappij

Grondwaterstanden goed hersteld door aanhoudende regen

regen
De Rijkswaterstaat houdt een verhoogd peil op het IJsselmeer en Markermeer bij om beter voorbereid te zijn op mogelijke droogte deze zomer

De aanhoudende regen in Vlaanderen en Nederland zorgde voor een enorme herstelling in grondwaterstanden in een korte periode.

De droogtemonitor van de Nederlandse Rijkwaterstaat laat zien dat de landelijke grondwaterstanden gemiddeld tot hoog voor de tijd van het jaar liggen. Dit is toe te schrijven aan het natte voorjaar. Volgens het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) was april 2023 met een gemiddelde landelijke regenval van 66 mm behoorlijk nat. Normaal valt er zo'n 44 mm water in april. Ondanks de vele regenval waren er gemiddeld over het land 15 droge dagen, één à twee meer dan normaal. De natste gebieden waren te vinden op de Veluwe en Deelendorp. Het minst nat was het in delen van Groningen, Zeeland, Limburg en Westdorpe. 

droogte
Actuele grondwaterstand in Nederland eind april (Bron: Droogtemonitor Rijkswaterstaat)

9 op de 10 Vlaamse grondwaterstanden hersteld

In Vlaanderen waren er vorige maand 19 regendagen, goed voor bijna de helft meer neerslag dan gemiddeld. Volgens de maandelijkse analyse van Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) op 150 grondwatermeetplaatsen is de grondwaterstand op 9 van de 10 meetplaatsen normaal (32 procent), hoog (37 procent) of zeer hoog (19 procent). Vorig jaar was dit maar bij minder dan 35 procent van de meetplaatsen het geval. In West-Vlaanderen is de grondwaterstand het meest opgevuld.

Slechts in 12 procent van de meetplaatsen staan de grondwaterstanden nog te laag, voornamelijk in Limburg en Vlaams-Brabant. Dat is al een stuk beter dan vorig jaar. Toen was dat eind april nog in 65 procent van de meetplaatsen het geval.

De resultaten zijn hoopgevend, want amper twee maanden geleden vertoonde nog 82 procent van de meetplaatsen in Vlaanderen lage (29 procent) tot zeer lage (53 procent) grondwaterstanden, na de bijzonder droge februarimaand.

grondwaterstand
Huidige grondwaterstandsveranderingen en relatieve situering van de huidige freatische grondwaterstand (bron: VMM)

Voorbereiden op mogelijke droogte

‘Toch blijft het belangrijk dat we verder ruimte blijven maken voor water, zodat de regen die nu valt niet gewoon wegloopt in rioleringen, maar dat we dat kunnen opvangen voor komende periodes van droogte’, reageert Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Hiermee bedoelt ze het blijven werken aan vernatting, buffering en infiltratie en het creëren van bufferbekkens.

Ook de Rijkswaterstaat houdt een verhoogd peil op het IJsselmeer en Markermeer bij om beter voorbereid te zijn op mogelijk droogte deze zomer.