Maatschappij

Fotoserie: Meer weidevogels dan koeien bij familie Oortwijn

Zonder weidevogels is het geen voorjaar, is familie Oortwijn van mening
Zonder weidevogels is het geen voorjaar, is familie Oortwijn van mening

Vorig jaar waren er meer dan 300 weidevogelnesten te vinden op het land van familie Oortwijn in Warder. Dat is meer dan het aantal koeien dat het melkveebedrijf telt. In het voorjaar staat de weidevogel centraal, blijkt uit de foto’s die Veeteelt maakte op het bedrijf.

‘We moeten er wat voor laten, maar een voorjaar zonder weidevogels zou niet kloppen’, is Darin Oortwijn van mening. De Noord-Hollandse melkveehouder melkt samen met zijn vrouw Sandra en zijn dochters Marly en Wendy 250 koeien, maar zet zich ook hard in voor weidevogelbeheer. Dat dit met succes is, blijkt wel uit de prijs die ze vorig jaar ontvingen. De Gouden Gruttopul, een prijs van agrarisch natuurvereniging Water, Land & Dijken voor de inzet voor weidevogels, heeft een prominente plek in de keuken van de familie.

Twee dochters in het bedrijf

In het voorjaar staan de weidevogels centraal, maar dat wil niet zeggen dat er over het management van het melkvee niet wordt nagedacht. Samen met bedrijfsopvolgers Marly (21) en Wendy (19) kijkt Oortwijn ook hoe de toekomst er voor het bedrijf uit komt te zien.

Meer over Oortwijns zorg voor weidevogels, zijn frustratie over ganzen, de beweidingsstrategie en het fokbeleid, lees je in het meinummer van Veeteelt dat deze week verschijnt.

De foto’s in onderstaande fotoserie zijn gemaakt door Simone Smit en Rogier van der Weiden.