Maatschappij

Fotoserie: De Hattemse droom, van uitstootkalf tot strandligger

De jonge vleeskalveren worden gehouden in groepen op stro met een ruime buitenuitloop op het ‘kalverstrand aan de IJssel’
De jonge vleeskalveren worden gehouden in groepen op stro met een ruime buitenuitloop op het ‘kalverstrand aan de IJssel’

Veehouder Jacob van Emst combineert de productie van melk en vlees met beheer van natuur en landschap. 

Een nieuwe stap in de bedrijfsontwikkeling is het opzetten van een uniek systeem om alle ‘uitstootkalveren’ op het eigen bedrijf en in natuurgebieden op te fokken voor de vleesproductie. De eerste levensmaanden lopen de kalveren op het ‘kalverstrand aan de IJssel’.

Boeren in balans met omgeving

Grondgebondenheid en balans met de omgeving zijn voor de 39-jarige Van Emst leidend voor de ontwikkeling van zijn bedrijf in de uiterwaarden van de IJssel. Anno 2025 heeft hij circa 400 hectare in beheer, waarvan ongeveer de helft natuur. Ook op een deel van de landbouwgrond zijn pakketten voor agrarisch natuurbeheer afgesloten, met name gericht op weidevogels. De veestapel is geleidelijk gegroeid naar 250 melk- en kalfkoeien en 120 stuks jongvee. Tot voor kort stonden op het bedrijf nog 200 vleesstieren, maar deze tak wordt geleidelijk afgebouwd om ruimte te maken voor de nieuwe bedrijfstak.

Dierwelzijn belangrijk thema

Maatschappelijke acceptatie en dierwelzijn zijn in het kalverconcept van Van Emst belangrijke thema’s. Kalveren bij de koe houden ziet hij niet zitten, maar direct na de biestperiode worden de jonge dieren gehouden in duo’s en kleine groepen. Na ongeveer een week verhuizen ze naar een stal waarin groepen van circa twintig dieren op stro lopen en een ruime buitenuitloop hebben op het ‘kalverstrand’. Vanaf circa vijf maanden leeftijd gaan de kalveren de natuur in en alleen de laatste maanden van hun leven komen ze weer binnen in een hellingstal op stro. Stieren worden ge-ost vanwege de vleeskwaliteit en de veiligheid van wandelaars.

Reportage in Veeteelt

Een uitgebreide reportage over het bedrijf van Van Emst is te lezen in het meinummer van Veeteelt, dat deze week verschijnt. De foto’s bij deze reportage en in onderstaande fotoserie zijn gemaakt door Quinten den Hertog.