Maatschappij

Familie Pouwels wint lastige Veeteeltkerstquiz

Patrick Boosten (links) reikt de prijs uit aan Theo en Hanny Pouwels, rechts hoofdredacteur Jaap van der Knaap
Patrick Boosten (links) reikt de prijs uit aan Theo en Hanny Pouwels, rechts hoofdredacteur Jaap van der Knaap

De hoofdprijs van de Veeteeltkerstquiz gaat naar de familie Pouwels uit Weert. Theo, Hanny en Gerie Pouwels vulden de 15 vragen foutloos in en hun inzending bleek goed voor de hoofdprijs.

Uit handen van Patrick Boosten van hoofdsponsor Limagrain kregen ze onder winterse omstandigheden afgelopen week 5 hectare maiszaad uitgereikt.  

Prijs eigenlijk voor dochter Gery

‘We kwamen er maar niet aan toe, we hadden maar een paar vragen gemaakt. Onze dochter Gerie vroeg of ze de quizvragen mee naar huis mocht nemen. De volgende dag was ze klaar en had ze de antwoorden ingestuurd. Dus eigenlijk is de prijs voor haar.’ Enthousiast vertelt Hanny Pouwels dat ze al jaren deelnemen aan de Veeteeltkerstquiz en dat ze enorm verrast waren toen bleek dat ze dit keer de hoofdprijs hadden gewonnen.

Zeer vroege mais gunstig in droge jaren

De familie Pouwels verzorgt 75 koeien op 46 hectare. Het rantsoen voor het melkvee bestaat voor een belangrijk deel uit snijmais waardoor de hoofdprijs, vijf hectare maiszaad, goed van pas komt. ‘Het ras LG 31.206 is een nieuw ras uit het zeer vroege segment met een hoge opbrengst en vooral ook veel kwaliteit’, legt Patrick Boosten uit. Namens Limagrain overhandigde hij de hoofdprijs aan de familie Pouwels. ‘Zeker in droge jaren zijn vroege rassen belangrijk, omdat deze rassen eerder bloeien en eerder kolf zetten. Ze kunnen dan eerder het beschikbare water benutten’, legt Boosten uit.

Meer dan de helft niet goed ingevuld

Dat de familie Pouwels alle 15 vragen goed beantwoordde, was dit jaar geen vanzelfsprekendheid. Meer dan de helft van de antwoordkaartjes was niet goed ingevuld en daarmee bleek de kerstquizeditie van 2022 erg lastig. Vooral de laatste vraag over honderdtonners bleek een struikelblok.

In het januarinummer van Veeteelt, dat deze week in de bus valt, zijn de juiste antwoorden op alle vragen terug te vinden. Ook CRV sponsorde diverse prijzen. De winnaars krijgen van de veeverbeteringsorganisatie verschillende pakketten aangeboden. 

Tabel 1  ̶  Winnaars en de prijzen van de Veeteeltkerstquiz 2022