Maatschappij

Boerenbond reageert op aantijgingen Pano-rapportage

Dat Boerenbond schaalgrootte zou stimuleren is volgens de organisatie onjuist
Dat Boerenbond schaalgrootte zou stimuleren is volgens de organisatie onjuist

In een online gepubliceerde verklaring weerlegt de Vlaamse Boerenbond diverse aantijgingen die gisteravond in een uitgebreide reportage aan bod kwamen in het tv-programma Pano op Één.

De reportage heeft voor de nodige ophef gezorgd. Het zorgde er zelfs voor dat stikstof minister Zuhal Demir vandaag Boerenbond oproept om winsten van de organisatie te investeren in fondsen om landbouwers te ondersteunen. ‘De Boer melkt de koe, maar Boerenbond melkt de boer’, gaf minister Demir aan.

Boerenbond pleit niet voor schaalvergroting

In de reportage wordt Boerenbond onder meer verweten dat het schaalvergroting stimuleert om daar via dochterbedrijven zoals KBC en AVEVE beter van te worden. Dat is onwaar stelt Boerenbond. ‘Boerenbond pleit niet voor groot- of kleinschaligheid van bedrijven of stallen, maar ondersteunt zijn leden bij het bepalen welk soort bedrijf het best past bij het vakmanschap van de ondernemer, zijn omgeving, de eisen van de samenleving en de kansen van de afzetmarkt’, aldus Boerenbond.

Investeren in de landbouw

Ook onjuist is het opgelegde frame dat Boerenbond miljarden winst in de landbouw maakt in plaats van er in te investeren. ‘De geconsolideerde winst van de financiële holding MRBB van Boerenbond, wordt voor een klein deel, nl. 5,6%, gehaald vanuit de diensten en producten geleverd aan de land- en tuinbouwsector. MRBB investeert al jaren – een veelvoud van de winst – in de transitie en verdere verduurzaming van de sector.’

Klik hier om de verklaring van Boerenbond te lezen.